Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. januar 2000 kl 22.00 Agenda: Franske forbindelser

Agenda: Franske forbindelser (t)

NRK1 onsdag 12. januar Kl 22.00
Agenda: Franske forbindelser

Guy og Sossen Kroghs Paris

- Min mor Lucy sto nakenmodell allerede i 1910. Det var flott gjort, og det respekterer jeg henne for. Replikken kommer fra Guy Krogh, tredje generasjon i kunstnerdynastiet Krogh, i et atelier i det berømte kunstnerstrøket Montparnasse i Paris.
Guy, selv maler, grafiker og scenograf, vokste opp i dette strøket og kjenner det bedre enn sin egen bukselomme. Han tar oss med til atelierer, bakgårder og hemmelige hager som en vanlig turist sjelden får se. Her arbeidet internasjonalt berømte kunstnere som Modigliani, Matisse, Picasso. Også de unge og fattige, men begavede norske kunstnerne arbeidet her i 1920-årene: Henrik Sørensen, Axel Revold, Alf Rolfsen, Jean Heiberg, Hugo Lous Mohr og Dagfin Werenskiold.

Nostalgisk reise
I en grønnmalt veteranbuss fra denne tida viser Guy Krogh oss og 30 medlemmer fra B\'rum Kunstforening personlige glimt fra livet og kj\'rligheten i et av verdens kanskje mest berømte byområder. Noen av medlemmene i kunstforeningen er på en nostalgisk reise tilbake til barndommens \"grønne dal\". De er nemlig sønner og døtre av de norske kunstnerne som på forskjellige måter hentet kunnskap og inspirasjon i Frankrike.
Fransk påvirkning
Fransk innflytelse på norsk kulturliv, sett med Sossen og Guy Krohgs øyne, er programmets hovedtema. Derfor kan vi denne dagen også se Guy Kroghs hustru gjennom mange år, skuespilleren, instruktøren og teatersjefen Sossen Krogh, møte et par av sine franske teaterkolleger for å gjenoppfriske det hun l\'rte av dem og tok med seg til Norge og Scene 7.
En av dem er den berømte film- og teatermannen Roger Planchon. En annen er skuespilleren Fran(oise Bertin, som hadde en viktig rolle i den norske tv-produksjonen om Cora Sandels Alberte.
Matisse-skolen
Når det gjelder malerkunst, har Matisse-skolen hatt en avgjørende betydning for norsk kunsthistorie. Henri Matisse braste inn i fransk kunstliv som \"villdyrenes konge\" - le roi des fauves - i begynnelsen av århundret og ble fauvismens grunnlegger. Det franske borgerskap var mildt sagt rystet over den ville fargebruken, og franske kunstnere holdt seg borte fra ham.
Utlendingene derimot ble tiltrukket av disse dristige farge- eksperimentene - tyskere, russere, østeuropeere. Skandinaviske kunstnere kom i flokk og følge for å l\'re på Academie Matisse: Jean Heiberg, Henrik Sørensen, Axel Revold, Per Krogh, for å nevne noen som programmet \"Franske forbindelser\" fokuserer på.
De fleste fikk senere de aller største oppgaver i sitt eget land, bl. a. veggmaleriene i Rådhuset i Oslo. Per Krogh utsmykket også sikkerhetsrådets sal i FN.
Academie-Matisse varte bare noen få år, og flere unge norske kunstnere kom for sent til å suge til seg Matisses sagnomsuste undervisning. Men i den skandinaviske kolonien på Montparnasse ble det dannet livslange vennskap. Og barn ble født. Henrik Sørensens sønn, Sven Oluf Sørensen, nå professor i kjernefysikk, og deltaker på Paris-turen til B\'rum Kunstforening, forteller litt om dette i tv-programmet.

NRK1 onsdag kl 22.00

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Sossen og Guy Krogh sørger for at det blir franske toner i kveldens Agenda. (NRK-foto: Ole Kaland)

2. Sossen og Guy Krogh i atelieret i Oslo. (NRK-foto: Ole Kaland)

3. Sossen Krogh i bakhagen i familiens hus i Paris. (Foto: Gøril Strømholm)

4. og 5. Guy Krogh i atelieret i Paris. (Foto: Gøril Strømholm)

Prosjektleder: Bjørn Engvik, tlf 23 04 73 69
Ved Gøril Strømholm, tlf 23 04 96 96
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41