Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. mars 2004 kl 19.55 Institusjonen

Problemer på arbeidsplassen

Knut Eirik drømmer om å få nok penger til egen båt. (Foto: Odd-Steinar Tøllefsen)
Knut Eirik drømmer om å få nok penger til egen båt. (Foto: Odd-Steinar Tøllefsen)
Flere av beboerne på Gjestad ønsker å ha en jobb å gå til. Knut Eirik og Tom André i bofellesskapet jobber på Øvre Romerike Industriservice. Slagrammede Knut Ivar skal nå forsøke seg igjen i arbeidslivet, i bedriften Ullensaker Industri. Begge steder blir det en arbeidsdag utenom det vanlige.<7ing>

Både Knut Erik og Tom André verdsetter å ha en jobb å gå til. Hos den vernede bedriften Øvre Romerike Industriservice pakker de bestikk for flyselskapet Braathens, en jobb de begge trives med. Båtfrelste Knut Erik drømmer om å spare nok penger til å kjøpe seg egen båt, men Tom André mener det ikke er realistisk.

Mot slutten av arbeidsdagen blir det oppstyr når en av de ansatte går til fysisk angrep på arbeidslederen. Slik oppførsel tolereres ikke, og pleierne må ta en lang alvorsprat med de impliserte.

Første dag på jobb
I dag er første arbeidsdag på Ullensaker Industri for Knut Ivar. Han kommer en del for sent på jobben, der han får opplæring i å kutte metallbiter. Spørsmålet er om Knut Ivar nå er sterk nok til å begynne å arbeide igjen. Det er blant annet dette ergoterapeuten Lisbeth skal diskutere med bedriftsledelsen når de evaluerer Knut Ivars innsats.

Tid til å tenke
81 år gamle Anna får rikelig med tid til å tenke over tilværelsen. Hun reflekterer over samfunnsutviklingen, og hun mener å kunne se at egoismen er mer fremtredende nå.

Tom André tenker mest på hvilke følger de planlagte nedskjæringene får for han. Han er fast bestemt på å fortsette å bo på Gjestad, men han er klar over at fritidstilbudet kanskje blir dårligere. Det synes han er leit.

Om serien
Det eksisterer ingen korrekt fremstilling av hvordan en institusjon er, for historiene og skjebnene er like forskjellige som menneskene som skjuler seg bak dem. Denne programserien forsøker likevel å gi et representativt inntrykk av hvordan dagliglivet i en liten bit av Helse-Norge arter seg. Vi møter pleiere, pasienter på medisinsk rehabilitering, eldre beboere på sykehjem og mennesker som får oppfølging i spesialtilpassede boenheter.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Indie Film i samarbeid med Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 03 98 41 (92 01 55 79)