Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 28. desember 2001 kl 21.50 Bønder i solnedgang

Rotmos komedie om landbruk og trygd

Leif Gabrielsen
Leif Gabrielsen
I Hans Rotmos elleville grovkomiske syngespill ”Bønder i solnedgang” blir vi med til den lille bygda Spyet i distrikts-Norges utkant. Her blir vi presentert for et persongalleri som består av herlige bygdetullinger.

Forestillingen hadde premiere på Trøndelag Teater i fjor høst, og hadde nypremiere på samme teater 27. april i år. 27 000 så Rotmos ”folkekomedie om seinskader av trygd” i fjor.

Karakterene
I bygda Spyet ligger brukene Botn, Sarvet og Gørhenget. Ola Botn (Hallbjørn Rønning), ungkar og trekkspillmann, vet å sno seg rundt lovens paragrafer og er svoren sprøytemiddel-entusiast og sterkt i mot økologisk vekstfremmende påfunn.

Sarvet er barndomshjemmet til Eddy (Trond Ove Skrødal). Han har ideologiske anfektelser og er en halvstudert biolog med hovedfagsoppgave i emninga. Foreldrene døde etter et ublidt møte med en tankbil fra Tine. Selv ble han liggende på sykehus et år med hodeskade, og brukte tiden til å tenke over hva som er feil med norsk landbruk.

Glen Egil Sarvet, også kalt Spretten (Espen Løvås), er lillebroren til Eddy. Spretten er nett-nerd og er i jevnlig kontakt både med Pentagon og De Arabiske Emirater. Dessuten chatter han med forværelsesdama til den amerikanske presidenten. Hans verden faller i grus når han må forlate gutterommet med datasutstyret for å bli avløser hos Ola Botn.

Magnus Gørhenget, alias Digerhalsen, (Arne O. Reitan) drakk seg fra en framtid i det militære og rett inn i bygdas Helselag. Han driver imidlertid utstrakt husflid etter sjølbergingsprinsippet, ved en kjemisk foredling av sukker, gjær og vann. Digerhalsen har nedsatt mobilitet, er insulinavhengig og inkontinent. Jorda er forpaktet bort til Ola Botn.

Gunn Odrun Hanefjord, også kalt Slurpa (Grethe Nordberg), er en relativt enkel sjel med en kvinnes primære behov som kjærlighet og ømhet, samt noe gull og grønne skoger. I så måte er samlivet med Digerhalsen absolutt et desillusjonerende feilskjær. I frustrasjon slår hun seg på Eddy. Blodet hans bruser, mens hennes hjerte dunker vilt og hardt.

Bydama
Men slangen i paradiset sitter allerede på toget fra hovedstaden. Sølvi (Marit Jaastad) ankommer bygda med Signaturtoget. Hun endte på kjøret i hovedstadens labyrint av farlige fristelser, men ble frelst og klarte seg bra en stund. Sølvi havnet utpå igjen, og da Eddy svarte på hennes annonse i ”Kraftfornytt”, dro hun med en gang til Spyet. I høyhælte bysko og et lager Prince Mild i veska er Sølvi klar for det gode liv på landsbygda.

Musikk
Tonefølget, i krysningen country, rock og folkemusikk, svinger bra under Ivar Gafseths firemannsband. Gafseth selv spiller trekkspill og gitar, Ove Bjerken spiller fiolin og perkusjon, Erling Mylius bass og Gunnar Andreas Berg gitar.

ADVARSEL: Stykket inneholder skuddsalver, brukte bleier, grovt språk og sterke trekkspilldoser. Ønsker du likevel å se forestillingen, så sett på NRK1 fredag 28. desember
kl 21.50.

Opptak av forestillingen på Trøndelag Teater
Teaterregi: Ivar Tindberg
Prosjektleder NRK Roald Øyen
I rollene: Trond Ove Skrødal, Marit Jaastad, Grethe Nordberg, Arne O. Reitan, Espen Løvås og Hallbjørn Rønning
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Eddy (Trond Ove Skrødal). Lillebroren Spretten (Espen Løvås) i bakgrunnen (Foto: Leif Gabrielsen)
2 Bonden Ola Botn (Hallbjørn Rønning) er sterkt imot økologisk landbruk (Foto: Leif Gabrielsen)
3 Nett-nerden Spretten (Espen Løvås) blir avløser hos Ola Botn (Hallbjørn Rønning) (Foto: Leif Gabrielsen)