Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 18. juli 2003 kl 23.20 Smaken av fløyel

Vågal kjærlighet i Viktoriatiden

Nan Astley (Rachael Stirling) er en ung og uskyldig jente som plutselig oppdager kjærligheten. (Foto: BBC)
Nan Astley (Rachael Stirling) er en ung og uskyldig jente som plutselig oppdager kjærligheten. (Foto: BBC)
I miniserien "Smaken av fløyel" møter vi Nan Astley, en ung pike som blir som besatt av Kitty Butler etter en tur i teatret. Kitty er en frekk og freidig jente som opptrer som gutt på scenen. Nan er plutselig overveldet av sterke følelser – følelser som hun slett ikke har hatt for kjæresten, Freddy.

Dette er opptakten til en varm, sterk og vågal historie om en ung kvinnes erkjennelse av sin seksualitet og søken etter å leve et fullverdig liv.

Nan og Kitty blir venninner og vennskapet utvikler seg raskt til noe mer. Sammen rømmer de til London. Nå som Nan har oppdaget sin seksualitet, blir den selve drivkraften i livet hennes. Hun tar seg nye elskerinner, eksperimenterer med sex-industrien og blir involvert i et selvdestruktivt kjærlighetsforhold til en mektig kvinne.

BBC-serie
I hovedrollen som Nan møter vi Rachael Stirling, datteren til den anerkjente britiske skuespilleren Diana Rigg. Nans første kjærlighet, Kitty, spilles av Keeley Hawes.

Denne BBC-serien i tre deler er basert på debutromanen til Sarah Waters og er tilrettelagt for fjernsyn av den ypperlige manusforfatteren Andrew Davis. Davis stod også bak suksessene "Stolthet og fordom" for BBC og "Bridget Jones Dagbok".

Første episode
Nan Astley jobber i foreldrenes østersbar sammen med sin eldre søster, Alice. Hele familien er glad i musikk. Det er slik hun først kommer i kontakt med Kitty Butler som skal komme til å forandre hele livet hennes.

Når det gjelder sex, er Nan meget uskyldig og uerfaren. Hun har aldri hørt om homofili, men vet at Kitty har vekket følelser i henne på en måte som kjæresten Freddy aldri har gjort. Jentene får umiddelbar kontakt, men Nan er livredd for å fortelle Kitty hva hun føler for henne.

Da Kitty blir tilbudt jobb i London, blir Nan med som påklederske og selskapsdame. Det går ikke lang tid før de opptrer på scenen sammen og utvikler et seksuelt kjærlighetsforhold. Problemet er at Kitty vil at forholdet skal hemmeligholdes, mens Nan ønsker full åpenhet.

Britisk dramaserie
Originaltittel: "Tipping the Velvet"
Produksjon: BBC
Regi: Geoffrey Sax
I rollene: Rachael Stirling, Keeley Hawes, Anna Chancellor, Jodhi May, Hugh Bonneville.
Pressekontakt: Sidsel Linden, tlf. 23 04 98 41/90 95 53 64