Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. november 2000 kl 22.00 Dok22: Motstandskvinner

Dok22: Motstandskvinner (t)


NRK1 mandag 20. november kl 22.00
Dok22: Motstandskvinner

Møte med tre kvinnelige krigshelter

De drev motstandsarbeid side om side med gutta. Deres mot var like stort. Likevel ble de fleste av motstandskvinnene glemt da freden kom. Norges krigshistorier er først og fremst viet menn. I kveldens dokumentar forteller tre kvinnelige krigshelter om sin innsats for Norge i årene 1940-45. Gerd Vold Hurum, Anne-Sofie Strømnæs og Wenche Stenersen Holm skildrer ungt mot, farer, redsel, flukt og ikke minst kjærligheten til landet sitt.

Mange av deres venner ble arrestert, torturert og henrettet. Det kunne like godt ha vært dem, men de var heldige og slapp fra det med livet i behold.

I motsetning til de fleste menn som ble registrert som motstandsfolk, var det svært mange motstandskvinner som verken fikk medalje, diplom og heller ikke en offisiell takk etter krigen. Gjennom årenes løp er det blitt foreslått at disse kvinnene, som risikerte livet sitt for Norge, burde få en tydeligere anerkjennelse. Den 28. november, 55 år etter krigens slutt, vil Forsvarssjefen gi dem en offisiell takk for innsatsen i forbindelse med en utstilling på Forsvarsmuseet.

Selvstendig agent
Gerd Vold Hurum var 23 år i 1940. Hun kom tidlig med i motstandsarbeidet. Hun opererte som selvstendig agent og formidlet viktige meldinger mellom motstandsbevegelsen i Norge og de allierte. Informasjonen formidlet hun både gjennom kurerer og en hemmelig radiosender. Til slutt ble hun etterlyst, måtte gå i dekning og flyktet senere til Sverige.

Gikk med dødelig giftpille
Anne-Sofie Strømnes var 20 år da krigen brøt ut og var aktivt med i motstandsarbeidet fra første stund gjennom den største, hemmelige etterretningsorganisasjonen XU, som hun ble nestleder for i 1943. Høsten 1942 ble hun etterlyst av Gestapo, men valgte å bli i Norge for å fortsette sitt motstandsarbeid. Hun skiftet utseende og levde i skjul med forskjellige falske identiteter. Anne-Sofie levde i konstant fare og gikk derfor alltid med en dødelig giftpille på seg. Hun trodde aldri at hun skulle overleve krigen.

Slapp unna i siste liten
Wenche Stenersen Holm var 18 år og bodde i Bergen da tyskerne invaderte Norge. Hun kom med i Thetagruppen som holdt til på et loftsrom på Bryggen i Bergen. Theta var en radiosender som telegraferte meldinger til England om tyske skipsbevegelser langs norskekysten. Wenche hadde ansvaret for koding av telegrammer og formidling av informasjon mellom gruppens medlemmer. I 1942 meldte de blant annet om at det tyske slagskipet Tirpitz hadde kommet til Norge. Hun unnslapp så vidt tyskerne og måtte til slutt flykte til Sverige.

NRK1 mandag kl 22.00

Norsk dokumentar ved Forsvarets rekrutterings- og mediasenter (FRM) og NRK
Regi: Kari Pettersen, tlf. 91776569, e-mail: karipettersen@hotmail.com
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
I kveldens dokumentar forteller krigsheltene Wenche Stenersen Holm (f.v.), Anne-Sofie Strømnæs og Gerd Vold Hurum om sin innsats for Norge i årene 1940-45. De skildrer ungt mot, farer, redsel, flukt og ikke minst kjærligheten til landet sitt. (Foto: John Charles Kvam).