Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 16. august 2008 kl 20.05 Kunstens sprengkraft: David

Marats død

Kunstens sprengkraft:
Kunstens sprengkraft: "Marats død" – kunstneren Davids mest kontroversielle bilde (Foto: BBC)
- Hvis det er ett bilde som får deg til å ønske å dø for en sak, så er det Jacques-Louis Davids "Marats død", sier historikeren Simon Schama om mesterverket vi får presentert i kveld.

Schama sier videre at han ikke helt vet hva han føler for bildet, bortsett fra at han er i konflikt. Det er ingen tvil om at maleriet er et mesterverk, men det er ikke mulig å unngå å sette det i sin rette sammenheng, Den franske revolusjonen. Bildet forestiller Jean-Paul Marat, den mest paranoide av revolusjonens fanatikere, som trekker sitt aller siste pust, myrdet i badekaret.

Men for kunstneren David er ikke Marat et monster, han er en helgen. Dette er en martyr, Davids manifest over revolusjonær dyd.

David
Jacques-Louis David (1748-1825) ble født inn i en rik fransk familie i Paris. Bare sju år gammel ble hans far drept i en pistolduell, og han vokste opp hos sine onkler. Ønsket om å male var stort, og han ble sendt til sin mors fetter, Francois Boucher, den mest suksessrike maleren i Frankrike på den tiden.

Det å male ble en viktig måte å kommunisere på for David, som fikk ansiktet ødelagt i en fekteduell og vanskeligheter med å snakke. Han var opptatt av den nye klassiske stilen som reflekterte det moralske og strenge klimaet som gikk forut for revolusjonen. David ble nært knyttet til den republikanske regjeringen, og verkene hans ble brukt som propaganda, med bildet "Marats død" som det mest kontroversielle.

Om serien
Serien "Kunstens sprengkraft" handler ikke om det som henger på veggen. Derimot handler den om kunstens lidenskap og kraft. Den britiske populærhistorikeren Simon Schama inviterer seerne med på en reise i kunstens verden.

Schama tar for seg kunstnere fra forskjellige tidsepoker, og har valgt ett verk av den aktuelle kunstneren som har både lidenskap og kraft i seg. Kunstnerne vi møter i de åtte programmene er Caravaggio, Bernini, Rembrandt, David, Turner, Van Gogh, Picasso og Rothko.

Simon Schama
Simon Michael Schama er født i 1945, og er professor i historie og kunsthistorie. I tillegg til flere skriftlige utgivelser, er han mest kjent i tv-sammenheng for BBC-serien "A History of Britain" i 15 deler. Han har også vært kulturkritiker i The New Yorker.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar
Produsert av BBC
Originaltittel: "Simon Schama’s Power of Art"
Programleder: Simon Schama
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23 / 930 96 112
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no