Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. juni 1999 kl 19.35 Ut i naturen

Ut i naturen


NRK1 torsdag 24. juni kl 19.35
Ut i naturen

Gaupas hemmeligheter

Knapt noe norsk pattedyr virker mer mystisk enn gaupa. Smidig og kraftfull, lydløs og hemmelighetsfull. Men den er ikke uovervinnelig. Forskere i Hedmark har fanget 40 gauper levende, utstyrt dem med radiosendere og sluppet dem ut igjen i Østerdalens vide skoger. Dermed har de måttet gi slipp på noen av hemmelighetene sine.
Radiosenderne har også gitt Trond Berg ved NRK Hedmark mulighet til filme disse elegante dyra. Det har blitt noen minneverdige møter med Nordens store katt. Når den plutselig åpenbarer seg, virker den mer som en barskogens leopard. Vakkert flekket, atletisk smidig og med et blikk som nesten hypnotiserer. Siden forsvinner den like lydløst som den dukket opp.

Gamle kjenninger
I programmet møter vi hanngaupene \"Bøygen\", \"Grim\" og \"Peer\". Det er dominerende hanner som forskningsprosjektet har fulgt i flere år. De gamle hannene er konger i hvert sitt område i et velordnet system med klare grenser. Men ikke mer en at \"Grim\" okkuperte og overtok en del av \"Bøygen\"s leveområde og \"Peer\" gjorde et raid inn i \"Grim\"s territorium og stakk av med kjæresten hans...

De søte små
Vi får se villmarkas mest bedårende kattunger. Nyfødte og nusselige på bortgjemte plasser. For gaupene formerer seg villig, og har de siste tiårene underlagt seg nesten hele Norge. Men noen befolkningseksplosjon er det ikke snakk om. Mange unggauper dør i sitt første leveår, og de fleste overlevende vandrer langt bort fra sitt fødested.

Rådyr på menyen
Rådyr er den viktigste gaupematen i Sør- Norge. I Hedmark tar gaupene i gjennomsnitt ett rådyr hver fjortende dag. Og hvis de får være i fred ved byttet, spiser de opp smitt og smule. Det er de unge hanngaupene som lager mest problemer for saueeieren. Trege sauer er lett match for disse fødte jegerne.

Ned i dypet
Programlederne i kveldens \"Ut i naturen\", Kari Toft og Hans Christian Alsvik, tar deg også med under vann. Til manetenes verden. Disse upopulære, geléaktige skapningene er i virkeligheten rene skjønnhetsåpenbaringer når man betrakter dem i sitt rette element.
En godbit av en amatørvideo blir det også. Alf Moren fra Trysil har filmet en sulten bjørn innta et herremåltid. Den har egenhendig tatt en elg. Elgen havnet i en liten elv, og bjørnen må finne seg i å bli våt på beina når den skal spise.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilde( via Skanpic/Internett)
Trond Berg med gaupeunger.
(Foto: John Odden)

Naturprogram fra NRK Hedmark
Programledere: Kari Toft og Hans Chr. Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41


\0\0\0\0\0\0