Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 11. september 2012 kl 20.45 Mitt liv: Hanna Kvanmo

Møt åtte betydningsfulle nordmenn


Gjennom dybdeintervjuer blir vi nærmere kjent med åtte personer som har satt spor etter seg i norsk etterkrigshistorie. Først ut er Hanna Kvanmo.

De åtte personene har alle betydd mye for norsk samfunnsutvikling innen blant annet kultur, religion, politikk, næringsliv, forskning og skole.

Foruten Hanna Kvanmo møter vi Jacob Jervell, Arne Nordheim, Finn Lied, Mosse Jørgensen, Lars Skytøen, Aase Nordmo Løvberg og Fred. Olsen.

En folkekjær politiker
Hanna Kvanmo ble født i Harstad i 1926. Hun er en av etterkrigstidens mest folkekjære politikere på grunn av sitt sosiale engasjement, sin folkelige stil og også på grunn av sin egen livshistorie.

Hun vokste opp med foreldre som var skilt og utdannet seg til sykepleier under andre verdenskrig. Kvanmo ble sendt til Tyskland mot slutten av krigen og ble senere dømt for landssvik for gjerningen som sykepleier på tysk side.

I 1973 ble hun valgt inn på Stortinget for SV etter å ha jobbet som lærer i Mo i Rana. Hanna Kvanmo engasjerte seg for de svake i samfunnet og var også en dyktig samferdselspolitiker med hjerte for distriktene.

Mer populær enn a-ha
I 1974 kom landssvik-saken igjen opp i mediene, men Hanna Kvanmo lot seg ikke knekke og vant folkets respekt. Hun ble kåret til landets mest populære navn, over A-ha, i 1985.

Produsert av Høylandet Film og TV- produksjon
Produsent / ide: Lornts Mørkved
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 41506747
TV-seere kan kontakte Publikumservice, 815 65 900