Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 9. mai 1999 kl 17.15 Halvbror til reven: - et musikkprogram for de nysgjerrige

Halvbror til reven: - et musikkprogram f

NRK2 søndag 9. mai kl 17.15
Halvbror til reven (14:17)

Tom Russell - den glemte historien

På albumet \"The man from God knows where\" prøver Tom Russell å finne ut hvem han er og hvor han kommer fra. I \"Halvbror til reven\" følger vi Russell på jakt etter sine norske røtter.
Vi er også med ham til Voss, der utvandrerhistorien hans dette året var åpningskonsert på Vossajazz.
Platen \"The man from God knows where\" er spilt inn på Baroniet i Rosendal, og har stort sett vært skamrost i norske aviser. Hittil er Voss det eneste stedet hvor stykket er framført på konsert.
Musikerne, med Knut Reiersrud i spissen, hører med til den norske eliten. Det samme gjør to av gjestesolistene, Kari Bremnes og Sondre Bratland. Ellers medvirker hun som har fått tilnavnet \"The Voice\", Dolores Keane fra Irland. Og musikken forteller sin egen historie - om hardingfelemusikk som møter irske toner og reiser over havet, for å ende opp som amerikansk roots- og countrymusikk.

Historien
For rundt sju år siden begynte Tom Russell å lete i nedstøvede fotoalbum og bla i gamle brev. Etterhvert dukket det fram flere sterke historier. Opphavet hans kommer fra Norge og Irland.
Forfedrene var blant de mange som reiste fra alt de hadde, kjempet seg over Atlanteren og reiste vestover, mot det ukjente. Den eneste drivkraften var drømmen om rikdom.
Den samme ukuelige drømmen fant han igjen hos sin far, Charlie Russell, en gambler som mistet alt han eide, men som aldri ga opp håpet.
- Dette er den ukjente amerikanske historien, den vi aldri lærer om på skolen, sier Tom Russell. Han mener amerikanere flest har fått servert solskinnshistoriene. Blodslitet, hungersnøden, hjemlengselen, rotløsheten og skuffelsene er det ikke blitt snakket så høyt om.
- Det går knapt an å forestille seg hva slags pågangsmot de hadde, de som reiste til dette ukjente landet. Drømmen om et bedre liv må ha vært uvanlig sterk. Det er det som er den amerikanske drømmen, sier Tom Russell.
NRK2 søndag kl 17.15


Ved Trond Lillealtern
Programleder Halvor Folgerø
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

\0\0\0