Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 10. november 2004 kl 20.55 Bokbadet

Kritikerrost spansk forfatter

Anne Grosvold har møtt forfatteren Carlos Ruiz Zafón (Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix)
Anne Grosvold har møtt forfatteren Carlos Ruiz Zafón (Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix)
Carlos Ruiz Zafón er mannen bak den kritikerroste romanen "Vindens skygge". Boken var det store gjennombruddet for forfatteren i hjemlandet Spania. Avisen El Mundo skrev at "fortellertalentet til denne mannen er overveldende". I kveld er han gjest hos Anne Grosvold i Bokbadet.

Carlos Ruiz Zafón lever med palmesus og filmstjerner i Hollywood. Men han drømmer om gotiske kråkeslott i Barcelona. Zafón er nemlig ikke bare romanforfatter, han skriver også filmmanus i Los Angeles.

Hans første roman, "Mørkets fyrste", ble belønnet med en ungdomslitteraturpris. Til sammen er det blitt fem bøker, og "Vindens skygge" er den femte.

I utgangspunktet var ikke dette en storsatsing fra forlagets side. Boken ble lest, likt, anbefalt og til slutt trykket i 15 opplag i Spania. Senere har den hatt tilsvarende suksess i Tyskland. Blant annet uttalte landets utenriksminister, Joschka Fischer, at "du kommer til å glemme alt annet og lese hele natten". Romanen lanseres nå i 14 land, deriblant USA.

"Vindens skygge"
I boken møter vi Daniel, 10 år, nysgjerrig og med alle sansene åpne. En kveld tar faren ham med til et mystisk sted, De glemte bøkers kirkegård. Her ligger bøkene som er oversett og glemt. Men faren til Daniel er bokhandler og verdsetter god litteratur. Han vet at det skjuler seg skatter inne på den gåtefulle kirkegården. Og det er en skatt Daniel finner – en bok som skal forandre livet hans: "Vindens skygge".

Handlingen foregår i Barcelona, drømmenes by. Boken er en hyllest til fantasien, litteraturen og kjærligheten – og til Zafóns hjemby Barcelona.

Egenprodusert litteraturprogram fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises i Nett-TV.