Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. august 2005 kl 19.30 Pappa Parkinson

Pappa, jeg og Parkinson

Stig Svensson har hatt Parkinsons sykdom i over tjue år. (Foto: Carl Svensson)
Stig Svensson har hatt Parkinsons sykdom i over tjue år. (Foto: Carl Svensson)
For tjue år siden var Stig Svensson én av to tusen svensker som årlig rammes av Parkinsons sykdom. Sønnen Calle Svensson, som den gang var ti år gammel, har laget kveldens dokumentar som handler om faren, sykdommen og hvordan leve sammen.

Da foreldrene til Calle skilte seg på 80-tallet, valgte han å bli boende med faren. – Jeg var ti år da han fortalte om sykdommen. Det var som en avgrunn åpnet seg, sier Calle. Nå har faren gjennomgått en operasjon, og dersom den er vellykket, kan han bli helt symptomfri. I så fall kan den lille familien få oppfylt noen av drømmene sine, som for eksempel å reise langt vekk på ferie sammen.

Fant medisin
Stig arbeidet som lærer da han merket de første symptomene på sykdommen. Høyrearmen begynte å streike, og legen mente at det måtte være skrivekrampe. Etter flere undersøkelser møtte han endelig en lege som kunne anbefale en medisin mot krampene. – Jeg husker det veldig godt, forteller Stig. – En varme spredde seg gjennom hele kroppen. En lykkerus.

Etter hvert som sykdommen ble mer alvorlig, måtte han ta medisinen annenhver time.

Forsøker å "lure" sykdommen
Selv om sykdommen har gitt Stig store problemer med å fungere i hverdagen, har han funnet måter å "lure" den på. Han har problemer med å gå, men å sykle går ofte greit. Dersom han skal gå, klarer han å få føttene framover ved å sparke en kloss foran seg. Slår han seg på knærne når han sitter, klarer han å reise seg. Men sykdommen tar stor plass i familien, han er rastløs og klarer sjelden å sitte stille. Noen ganger blir bevegelsene spastiske og ukontrollerbare, i andre perioder blir han treg og føler at han tråkker rundt i sirup.

- Alt vi har gått gjennom har lært meg veldig mye om livet, sier sønnen Calle. – Livet kan være skjørt og det er mange motbakker man må komme seg over. Jeg beundrer pappa for at han ikke har gitt opp kampen, og for at han fortsatt holder humøret oppe.

Svensk dokumentar (2005)
Originaltittel: Pappa Parkinson
Regi: Carl Svensson
Produsert av: SVT
Les mer: Norges Parkinsonforbund
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Norges Parkinsonforbund