Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 3. januar 2012 kl 22.30 Dagens dokumentar: Assads Syria

Historien om et regime


Presidenten i Den arabiske republikken Syria, Bashar al-Assad, ble valgt i år 2000. Mange skulle bli skuffet da det viste seg at han slett ikke skulle gi Syria de forandringene han hadde lovet.

Bashars far, Hafez al-Assad, brukte 1970-årene til å gjøre Syria til en av de mest lukkede og undertrykkende diktaturene i verden. Bashar al-Assad framstilte seg selv som en moderne og liberal leder, svært annerledes enn faren sin. Han hadde bodd i London, og han engasjerte seg i kampen mot korrupsjon. Han presset på for økt globalisering og frihet når han stilte som presidentkandidat. Han skulle gjøre en forskjell for landet sitt.

Før han ble innsatt som president fortalte Bashar al-Assad om sitt kall som lege:
"Du jobber med mennesker, med helsearbeid, det er en humanitær jobb." To år senere kunne man bivåne denne humanitære idealisten da han sendte svartkledde soldater for å overmanne uvæpnede demonstranter som krevde demokrati og ville ha ham avsatt som leder.

Under Assad har flere tusen syrere blitt brutalt drept mens de har kjempet for demokrati og den samme friheten som andre arabiske statene fikk gjennom den "arabiske våren" i 2011.

Dokumentaren "Assads Syria" er en historie om Assads regime og om Syria. Den tar også for seg den konfliktfylte og betente historien om Syrias tilstedeværelse i Libanon. Filmen bruker arkivmateriale i tillegg til vitneutsagn og ekspert-uttalelser fra politikere i nøkkelposisjoner og medlemmer i USAs og Israels sikkerhetstjeneste.


Fransk dokumentar fra 2011
Produsert av Vincent de Cointet & Christophe Ayad / Andana Films
Originaltittel: Syria: The Assads Twilight
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske , tlf: 415 06 747/ 23 04 40 64
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900