Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. juni 2009 kl 19.45 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Byfolk flyttet til en holme i havet

Når uværet setter inn, blir det skole hjemme på kjøkkenet. Denne dagen er det pappa Tommy som er matematikklærer for Monica.
Når uværet setter inn, blir det skole hjemme på kjøkkenet. Denne dagen er det pappa Tommy som er matematikklærer for Monica.
Heidi og Tommy Rodahl, hun Oslo-jente, han Lier-gutt, orket ikke bylivet lenger. De fant ingen mening med å innrette livet etter klokka og fastlagte rutiner - stresset i rushtrafikken, inn- og utstempling på jobben, alle avtaler som skulle rekkes, køer og en ufri blokktilværelse.

Heidi og Tommy ville være frie, være sine egne herrer og fylle dagene med noe som ga mening. De brøt over tvert og flyttet til et så godt som avfolket fiskevær, Sauøya, langt til havs på trøndelagskysten.

Seks mennesker på en holme
Da de steg i land på Sauøya en vinterdag for nokså nøyaktig tretten år siden, bodde det fire tilårskomne mennesker i det som en gang hadde vært et blomstrende fiskevær. Nå er alle de fire borte. Til gjengjeld er de to som flyttet hit blitt fire, og dessuten har de fått selskap av et annet par. Folketallet er stabilt – seks mennesker på en holme i havet. De første årene livberget Heidi og Tommy seg med å drive et fiskemottak. For fiskerne var det kjærkomment å kunne levere fisken så langt til havs, og de to bymenneskene fra Østlandet tjente brukbart med penger.

EU-direktiv
Men myndighetene var lite innstilt på å hjelpe dem som søkte seg til utkanten av utkantene. En dag ble de møtt av et EU-direktiv, og de måtte stenge. Bedre gikk det ikke med butikken de drev. I sommermånedene søkte de som hadde flyttet ut, tilbake til Sauøya, og den gamle handelsboden var god å ha. Også for fiskerne var det lettvint å kunne handle på Sauøya, så nær fiskefeltene som fiskeværet ligger. Men grossistene var ikke interessert i å levere varer i så små kvanta som det tross alt var snakk om. Så ble det kroken på døra der også.

Under fattigdomsgrensen
I dag brødfør den lille familien seg av noen utegående sauer. Tommy har dessuten fått jobben med å være oppsynsmann i Froan, øyriket han lever i, og det blir noen kroner ved at han frakter datteren sin til og fra skolen, som ligger på en annen øy i Froan.

– Vi lever vel under fattigdomsgrensen, men det er ikke penger vi savner mest, sier Tommy. Det vi savner er trygghet, ønsket om å vite at vi skal få lov til å bo her. Ikke er vi dyre for samfunnet, heller, legger han til. Her ingen kriminalitet, ingen sosiale utgifter. Derimot skaper vi verdier – så lenge vi får lov til å gjøre det.

Om serien
I seks programmer møter vi mennesker som har slått seg ned milevis utenfor allfarvei – på et skjær i havet, på en fjellhylle eller i en veiløs avkrok langt ute i villmarken. Dette har de gjort fordi de ønsker det selv, ikke fordi de må. De mener de får mer ut av livet ved å leve på en fredelig plett i enkle kår enn å stresse i en bygate i kamp med klokka.

- Målet med serien er å gi et innblikk i hvordan livet til disse menneskene arter seg, hvilke tanker de gjør seg og hvilke holdninger de har. Kanskje har de til og med et viktig budskap å formidle, sier Oddgeir Bruaset.

Programmet er sendt tidligere

Egenprodusert reportasjeserie fra NRK Møre og Romsdal
Programleder Oddgeir Bruaset
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53