Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. juni 2002 kl 19.30 Barmeny: Grillmat fra sjøen

Fisketur på Vippetangen

Lars Barmen. Foto: Bjørn Holmgren, NRK
Lars Barmen. Foto: Bjørn Holmgren, NRK
Lars Barmen tar med seg fiskestanga og grillen til Rådhuskaia i Oslo. Her disker han opp med ikke mindre enn ti enkle og velsmakende grillretter med fisk og grønnsaker.

Oppskriftene i kveld er:

Bakt torsk med karri
800 g renskåret torskefilet
4 aluminiumsfolieflak på ca. 30 cm X 30 cm
karripulver
salt og pepper
4 ss smør

Legg torskefiletene på aluminiumsfolien, krydre med karry, salt og pepper. Fordel smøret og pakk godt inn. Legg på grillen og bak dem 8-9 minutter.

Bakt torsk med appelsin og lime
800 g renskåret torskefilet
4 aluminiumsfolieflak
4 appelsinskiver
4 limeskiver
salt og pepper
8 dråper sesamolje
4 ts soyasaus

Legg fiskefiletene på aluminiumsfolie.
Legg på appelsin og limeskiver, krydre med salt, pepper, sesamolje og soyasaus. Pakk godt inn og bak på grillen i 8-9 minutter.

Bakt makrell med tomat og basilikum
4 makrellfileter
4 aluminiumsfolieflak
1 vårløk grovkuttet
4 små tomater i skiver
salt og pepper
1 hvitløksfedd i skiver
12 basilikumblad

Legg makrellfiletene på aluminiumsfoliene , fordel resten av ingrediensene på filetene og pakk godt inn. bak på grillen i 8 minutter.

Bakt makrell med chili og sitron
4 makrellfileter
4 aluminiumsfolieflak
1 chili i tynne skiver
4 ss olivenolje
4 ss sitronsaft
salt

Legg makrellfiletene på aluminiumsfolien, fordel resten av ingrediensene på filetene og pakk godt inn. Bak på grill i 8 minutter.


Cheviche
400 g torskefilet eller annen hvit fisk
4 ss olivenolje
4 ss limesaft
1 grønn chili i tynne skiver
1 rød chili i tynne skiver
4 ss frisk hakket koriander

Skjær fiskefileten i tynne skiver og legg dem utover tallerkener. Drypp over olivenolje, limesaft og chili. La fisken trekke ca. 15 minutter før servering. Strø over hakket koriander rett før servering.

Hel grillet småtorsk
4 små torsk på 250-300 g hver
1 ts hvitløkpulver
1 ts paprikapulver
1 ts malt hvit pepper
1 ts chilipulver
salt
lime eller sitron

Skjær hode og hale av torskene og skjær noen kutt i skinnet på hver side av fiskene. Bland krydderne og gni det inn i fiskeskinnet. Grill fiskene på middel til svak varme ca. 4-5 min. på hver side til fisken løsner fra beina. Krydre med salt og server med lime eller sitron.

Grillet sjøkreps
8 sjøkreps
saften av 1 lime
salt og pepper
3 ss olivenolje

Del sjøkrepsen på langs og ta ut paven og den mørke strengen i halen.
Legg dem på grillen med skallsiden ned og la dem trekke ca. 1 minutt. Drypp over olivenolje, limesaft, salt og pepper. Snu dem med kjøttsiden ned og grill videre i ca. 1 minutt.

Grillede grønnsaker
1 aubergine
1 squash
1 fennikel
1 gul paprika
1 rød paprika
8 ss olivenolje
saften av 1 sitron
salt og pepper

Skjær grønnsakene i skiver og legg dem på grillen. Drypp over 4 ss olivenolje og grill på svak varme til grønnsakene er møre. Ta dem over på et fat og tilsett 4 ss olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.

Grillet småflyndre
4 småflyndrer hver på ca. 300 g
salt og pepper

Ta av hode, hale og innmat på flyndrene. Skjær noen snitt i skinnet og grill dem 3-4 minutter på hver side til kjøttet løsner fra beina.
Krydre med salt og pepper og server på den grillede grønnsaksalaten. (oppskrift over)

Fiskesuppe på grill
1 ss smør
4 vårløk
200 g torskefilet
4 små makrellfileter
8 krepsehaler
2 dl fløte
4 dl vann
salt og pepper
8 sherrytomater
4 ss grovhakket, frisk basilikum
1/2 spisskål i strimler

Smelt smør i en kasserolle eller stor stekepanne. Kutt vårløk grovt og fres sammen med smøret. Skjær torskefilet og makrellfilet i biter, del krepsehalene på langs og ha alt i kasserollen. Fres forsiktig i to minutter.

Tilsett fløte og vann, kok opp og la det trekke til fisken nesten er ferdig. Smak til med salt og pepper. Tilsett sherrytomater, basilikum og spisskål to minutter før servering.

Egenprodusert matprogram
Ved Are Fiva og Bjørn Frode Holmgren
Programleder: Lars Barmen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36


LENKER
  • Barmeny - hjemmeside