Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 29. juni 1999 kl 19.30 Kunstferdige snusdåser

Kunstferdige snusdåser (t)


NRK2 tirsdag 29. juni kl 19.30
Kunstferdige snusdåser

Snusdåsens fascinerende historie

Snusdåser hadde en gang status. De måtte svare til tidens smak. I dette svenske dokumentarprogrammet får vi en innføring i snusdåsens fascinerende historie. Vi skal også avlegge et besøk på Tobaksmuseet på Skansen i Stockholm.
Før i tiden gav det status å ha en flott snusdåse. Men som på andre områder gjaldt det å følge moten. Det inngikk som en del av oppdragelsen
å kunne håndtere en snusdåse på riktig måte.
Dagens snusdåser er på langt nær så forseggjorte som tidligere tiders. Mange var rene kunstverk og utført i gull, sølv, kobber, tre, horn, papirmasjé, stål og andre materialer. Ofte var de dekorerte med kongeportretter.
Både damer og herrer brukte snus på 1700- tallet - luktsnus handlet det om den gangen. I kveldens program får vi lære mer om snusens historie gjennom et besøk på Tobaksmuseet på Skansen i Stockholm.
Vi skal også møte noen som samler på snusdåser og høre dem fortelle om sine favoritter. Kanskje er dette siste sjansen til å høre Bengt Sandh synge snusviser? Han røper nemlig at han heretter skal konsentrere seg om snusproduksjon.

NRK2 tirsdag kl 1930
Foto: Programleder Karin Lorenz. SVT.

Svensk dokumentar fra SVT2 (1998)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41