Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 20. juni 2003 kl 19.30 Den transsibirske jernbanen

Den transsibirske til Beijing

Gjennom Mongolia (bildet) fortsetter Danmark Radios reise-team turen med den transsibirske jernbanen helt til Beijing. (Foto: DR TV)
Gjennom Mongolia (bildet) fortsetter Danmark Radios reise-team turen med den transsibirske jernbanen helt til Beijing. (Foto: DR TV)
Det danske reise-teamet DR Explorer fortsetter turen med den transsibirske jernbanen fra Sibir til Kina. I Ulan Ude (Sibir) bytter de tog i retning Mongolia og hovedstaden Ulan Bator, som blir første stopp.

Forrige uke startet på NRK2 det danske teamet sin reise med den transsibirske jernbanen fra Moskva til Ulan Ude. I stedet for å følge den tradisjonelle veien "rett fram" til Vladivostok, lar det seg gjøre å "ta en skarp høyre" til Mongolia og Beijing. 87 byer passeres – mange med eksotisk klingende navn – Jekaterinburg, Krasnojarsk, Novosibirsk og Irkutsk ved Bajkalsjøen.

Gatebarn
I kveld er teamet kommet til Ulan Bator hvor de stanser i noen dager, og erfarer hvordan Djengis Khans etterkommere lever i det 21. århundret.

Overraskende nok preges inntrykkene fra hovedstaden av gatebarn som overlever i T-banen, der fjernvarmerørene hjelper dem å holde varmen. Av landets 2,5 millioner lever en tredjedel under fattigdomsgrensen. Mongolene er vennlige, imøtekommende mennesker. De renoverer de slitte bygningene som ble reist i sovjettiden, de anlegger fine grøntarealer og de bygger nytt.

Nomadene
Mongolias nomader er viktige for landet, de forsyner befolkningen med matvarer. De flytter rundt etter årstidene med sine filttelt, gjeter, får og hester. Det danske teamet overnatter hos en nomadefamilie. Det framgår klart at den aldri kunne tenke seg livet i noen av byene. Det er friheten og de store viddene som gjelder.

Til Beijing gjennom Gobi
Siste etappe Ulan Bator – Beijing går gjennom Gobi-ørkenen. Sand og støv trenger inn over alt. Utenfor togvinduet blir silhuettene til nomadenes hester avløst av kamelenes. Endelig er traversen gjennom den golde Gobi-ørkenen unnagjort, og en frodig del av Kina dukker opp.

Med et glimt av den kinesiske mur på netthinnen ruller danskene inn på togstasjonen i Beijing. På vei til hotellet merker de at det er sommer og 37 varmegrader. Snart er de slukt av millionbyens organisme, og litt senere spiser de stekte skorpioner på Beijings nattmarked.

Dansk utvekslingsprogram, Nordvisjonen
Originaltittel: Den transsibiriske jernbane
Regi: Peter Wath
Produksjon: DR TV
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57