Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. desember 2005 kl 21.40 På skråplanet

Debuterte som 70-åring

Siss Siljan kaller seg
Siss Siljan kaller seg "damenes svar på Sputnik" (Foto: Privat)
Siss Siljan debuterte på plate da hun var 70 år, på sitt eget platemerke "Overtyre". Nå er hun 75 år, er sin egen produsent i samarbeid med mannen Ove, har sitt eget platestudio i kjelleren hjemme og hennes tolkninger av verdens slagerflora, der hun ikke viker tilbake for noe, må kunne karakteriseres som "høyst særpregede".

Hennes sangstemme er meget dyp, og ligger nærmest i ølbass-leie. Hun debuterte med en samling med tittelen "De beste Svensktoppmelodiene" på en egenprodusert CD for tre år siden, og der kommer hennes manns evner som tekstforfatter i høy grad til sin rett, i tillegg til alle sangerinnens kvaliteter. Men Siss Siljan er ikke uten humor og selvironi, og karakteriserer seg selv som "den kvinnelige utgaven av Sputnik".

Sangundervisning i 50 år
Siss Siljan har til nå utgitt to CD-er på eget platemerke. Den andre het "De beste country- og westernmelodiene", og hun er nå i ferd med å legge siste hånd på verket med en CD som har arbeidstittelen "Frank Sinatras beste". Hun er i tillegg til sine sanglige kvalifikasjoner gitarist med utdanning fra Musikkonservatoriet i Oslo, og hun går stadig til stemmepedagog for å "holde stemmen ved like". Hun har tatt sangundervisning i 50 år.

Sjarm og glimt i øyet
Ekteparet Siljan har nylig feiret gullbryllup, og de sier selv at "musikken har vært en lidenskap hele livet, men først da de ble pensjonister, fikk de for alvor tid til å dyrke den". På sitt landsted i Enebakk har de bygd om låven til dansesal, og hver gang de gir ut plater, har de releaseparty der.

Siss Siljan gjør det hun gjør med den største selvfølgelighet, innlevelse og suffisanse – og ikke uten sjarm og glimt i øyet.

I programmet møter vi Siss og Ove Siljan, som også byr på omvisning i deres særpregede hjem i Kingos gate i Oslo og på landstedet i Enebakk.

Om serien
Dette er Egil Teiges siste program i denne serien om folk som ikke akkurat er A4, men det er slett ikke umulig at det kommer flere programmer med tid og stunder.

Tidligere i serien har vi møtt kunstneren og artisten Oddvar Torsheim, ordføreren i Bergen, Herman Friele, og Elly Rye – 80-åringen som synger vovede viser og for øvrig er en ukjent slektning av Heide Steen-familien.

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen, Program Oslo
Programansvarlig: Egil Teige, tlf: 23 04 96 75 / 90 65 88 47
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78