Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 26. januar 2001 kl 23.55 Jimi Hendrix - en gudbenådet gitarist

Jimi Hendrix en gudbenådet gitarist (t)

NRK1 fredag 26. januar kl 23.55
Jimi Hendrix - en gudbenådet gitarist

Rockens elektriske ikon

Jimi Hendrix\' dundrende gjennombrudd kom i 1966 med \"Hey Joe\". Fra da av og frem til han døde i 1970, ble den amerikanske stjernen den ultimate forgrunnsfigur for gitarelskere verden over. BBC har fulgt legenden som ble bare 27 år gammel.

Med sin sammensmelting av rhythm\'n\'blues og progressiv, \"psykedelisk\" rock, sitt virtuose og særpregede gitarspill og sin revolusjonerende bruk av den nye elektronikkens muligheter, fikk Jimi Hendrix enorm innflytelse på rockemusikken generelt og oppfatningen av den elektriske gitaren spesielt.

Høyt tempo
Jimi (1942-1970) lærte allerede i ung alder å spille gitar, og hans inspirasjonskilder var gitarister som BB King. I starten var han bare backup- gitarist for artister som Little Richard, Sam Cooke og Ike & Tina Turner, men ikke lenge etter startet han sitt eget band, The Jimi Hendrix Experience.

I 1966 flyttet Jimi Hendrix fra USA til Storbritannia og fikk sitt gjennombrudd med sanger som \"Hey, Joe\", \"Purple Haze\" og \"The Wind Cries Mary\". Han holdt et høyt tempo med stadige innspillinger og konserter, og vakte sensasjon på store festivaler som Monterey i 1967 og Woodstock i 1969, hvor han hadde den legendariske versjonen av den amerikanske nasjonalsangen, \"The Star-Spangled Banner\".

Kontroversiell opptreden
I tillegg til å være en glitrende musiker og en stor låtskriver vakte han oppsikt med sin sceneopptreden. Det hendte ofte at han spilte med tennene, at han holdt gitaren bak nakken mens han spilte, og at han til slutt knuste eller satte fyr på den. Av album kan nevnes \"Are You Experienced\" (1967), \"Axis: Bold as Love\" (1967), \"Electric Ladyland\" (1968), \"Band of Gypsies\" (1970) og \"Cry of Love\" (1970).

Jimi Hendrix fikk en kort karriere. Han døde bare 27 år gammel, etter en livsstil preget av stort inntak av stoff og alkohol. Ved overgangen til 70-tallet hadde hippiedrømmen fått en noe besk ettersmak. Flere av 60-årenes helter døde som følge av stoffmisbruk mellom 1969 og 1971. Brian Jones, Janis Joplin og Jim Morrison led alle samme skjebne som Jimi Hendrix.

NRK1 fredag kl 23.55

Britisk produksjon (BBC)
Originaltittel: Jimi Hendrix - the man they made God
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Jimi Hendrix - den største gitaristen i rockens historie (Foto: NTB)