Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. desember 2002 kl 21.05 Niern: American History X

Nazisme i USA

Hatet finnes overalt, også i det solfylte California. I ”American History X” tas vi med inn i en underverden som gir et sterkt ekko av problemer vi helst forbinder med Europa.

Vi møter Derek Vinyard (Edward Norton), en aggressiv snauskalle som er fylt av hat til alle som er annerledes enn ham selv. I nynazistmiljøet er Derek med sitt intellekt og sine lederegenskaper sett på som kronprins i et regime styrt av Cameron Alexander (Stacey Keach).

Dereks største beundrer er lillebroren Danny (Edward Furlong), en tenåring som er sterkt påvirket av storebrorens livsstil og tenkesett. Når Danny skriver en skolestil som roser Hitlers manifest ”Mein Kampf”, får han et valg av rektor: Skriv en stil om broren din eller bli utvist. Fra Dannys penn avsløres så historien om Vinyard-familien.

Drept i tjeneste
Dereks rasehat ble tent for alvor da faren ble drept i tjenesten som politimann. Ungguttens misnøye blir oppgradert til raseri og hat kanalisert mot de svarte og andre som han mener ødelegger velferden for hvite slitere i middelklassen. Raseriet fører Derek inn i voldelige gjenger, den ene verre enn den andre. Når han danner sin egen gruppe for å oppfylle ambisjonene om et hvitere USA, faller Derek i stor fart nedover den sosiale rangstigen. Et usedvanlig rått mord setter punktum for ugjerningene.

De neste årene må han tilbringe i fengsel. Brutaliteten og de sosiale og etniske reglene innenfor murene gir Derek et helt annet syn på livet og på sin ungdomstid. Når han slipper ut, er Derek en ny mann. Han innser at han må ta et oppgjør med både seg selv, broren og nynazistmiljøet for å redde familien fra undergangen.

Amerikansk spillefilm fra 1998
Originaltittel: ”American History X”
Regi Tony Kaye
I rollene Edward Norton, Edward Furlong, Stacey Keach, Fairuza Balk og Beverly D’Angelo
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83