Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 9. mars 2005 kl 20.35 Pilot Globe Guides: Mai og juni

Pilot Guides’ festivalsommer

Den hellige jomfru Maria – fra den religiøse festivalen i Fatima (Portugal). (Foto: Pilot Film & TV Productions)
Den hellige jomfru Maria – fra den religiøse festivalen i Fatima (Portugal). (Foto: Pilot Film & TV Productions)
Pilot Guides-reporterne tar oss med til religiøse og folkloristiske festivaler verden rundt.

Megan McCormick besøker den kjente valfartsbyen Fatima i Portugal. Jesu mor skal ha vist seg der i moderne tid, og en storslagen kirke er reist på stedet. Her kan pilegrimene velge blant et stort tilbud av religiøse artikler, det er nesten snakk om et helt supermarked. Dette er et spesielt hellig sted for katolikker, og Megan følger skikken med å krabbe på alle fire opp kirketrappen.

Andre steder som står på agendaen i mai, er den årlige maskefestivalen hos dogon-folket i Vest-Afrika, og Anasteneria-festivalen i Hellas der grekere går gjennom ild utenfor kirken i Serres.

Peru, Italia og Thaiti
Årets viktigste dag i den peruanske byen Cuzco er 24. juni da den fargerike Inti Raymi-festivalen går av stabelen. Inti Raymi har bånd tilbake til inka-indianernes solfestival i urgamle tider.

I Firenze tar Pilot guides-reporter Ian Wright oppstilling på en sandbane midt i byen. Her finner sted en årlig mannjevning mellom de eldgamle bydelene Santa Croce, Santo Spirito og San Giovanni. Kampen som utkjempes i juni, er en krysning av rugby, amerikansk fotball og bryting: Calcio Storico. Ian følger også Arnoelven til Pisa og opplever det årlige Gioccio del Ponte, der seks mannssterke lag har gått løs på hverandre. Og det har de gjort hver sommer siden 1300-tallet.

Til sist blir vi med på mannjevning på Thaiti. I en årlig styrkeprøve gjelder det ¨kløyve kokosnøtter, klatre i palmer og løfte kjempesteiner.

Rapport for månedene juli og august følger onsdag om en uke.

Mer om serien
Pilot Globe Guides byr på de samme ledsagerne som i tidligere serier fra Pilot Film & TV Productions, og som før er koffert bannlyst. Det samme er overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Pilot-reporterne tar oss med til steder som appeller til den nysgjerrige og eventyrlystne.

Britisk dokumentarserie (2002)
Originaltittel: Pilot Guides – May and June
Produsert av: Pilot Film & TV Productions
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57