Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. oktober 2011 kl 20.15 Jobben er livet

Historier om internasjonal konkurranse


De leder hvert sitt firma, den ene i Norge og den andre i Brussel. Begge har forstått at norske bedrifter må forholde seg til krefter som utspiller seg helt andre steder enn i i vårt land.

Helene Tofte (30) er daglig leder ved det private Brussel-kontoret i Belgia. Som lobbyist på femte året hjelper hun norske bedrifter som strever med å vinne markedsandeler. Hun kjemper på flere arenaer: Kampen om kundene, kampen for å påvirke stadig nye EU-regler og kampen for å få dagene til å strekke til.

Helene jobber i et internasjonalt miljø og har liten tid til seg selv. De lange arbeidsdagene på kontoret avsluttes blant annet på utestedene nær Europaparlamentet, noe som er helt nødvendig for å pleie det store kontaktnettet som hun må ha.

Stein Grov Eilertsen (56) er daglig leder ved den siste store skofabrikken i Norge, Dale sko. Mens andre norske skofabrikker stort sett er lagt ned eller har satt ut selve skoproduksjonen til lavkostland, er Stein glødende opptatt av å bevare kunnskapen om å lage sko i Norge.

Men det er ikke lett. Millioner av billigere importsko velter inn over grensene og gjør det stadig vanskeligere for Stein å selge norskproduserte sko. Konkurransen er beinhard. Privat har Stein og kona Eldrid i flere år levd på sparebluss for å verne firmaet så godt de kan.
Da fabrikken nylig mistet skokontrakten med Forsvaret på grunn av prisen, ble omsetningen halvert og Dale sko gikk fra 20 til 9 ansatte. Hva gjør de nå?

Skofabrikken på kaia i Fjaler i Sogn og Fjordane har ligget der siden 1899, og det er vondt for Stein å ikke vite om han klarer å få tradisjonsbedriften over kneika. Noen av de ansatte er fjerde generasjons skomakere, hva skjer med dem? Han føler at han står ved et veiskille.

Om serien
Dette handler om tema vi kan kjenne oss igjen i; å finne balanse i en travel hverdag, å velge seg en karriere med plass for barn, å kjenne på familiens forventninger og pliktfølelse. Forsøke å få til noe, til tross for ytre motstand og konkurranse. Å være stolt av en jobb andre anser som "tabu". Og, når det butter i livet, og man ikke klarer det man pleier, - hvor viktig blir det ikke da å klare å komme seg tilbake på jobb?

For mange er jobben selve livet. De jobber ikke for å leve, men lever for å jobbe. Arbeidet er like mye en hobby, et levesett som det er en måte å tjene til livets opphold. Det er ikke nødvendigvis det å lage seg en karriere som er drivkraften, det er mer arbeidet i seg selv som nesten tar over hele tilværelsen. Da er det ikke alltid så lett å være barn eller ektefelle.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta 2011
Regi: Gjermund Tornholm
Pressekontakt: Karoline Berg, 90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no