Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. mai 2006 kl 09.45 Gratulerer med dagen!

17. mai-feiring fra inn- og utland

Carolina Maira Johansen er frittgående reporter i Oslo og på Østlandet (Foto: Ole Kaland, NRK)
Carolina Maira Johansen er frittgående reporter i Oslo og på Østlandet (Foto: Ole Kaland, NRK)
På samme måte som i fjor byr NRK på en stor og utvidet 17. mai-feiring. Det blir innslag fra rundt 25 steder, hvorav ti fra utlandet. I år blir det til og med sending fra både Galdhøpiggen og Kristin-plattformen på Haltenbanken utenfor Trøndelag! I utlandet blir det 17. mai-markering fra Brüssel til Botswana.

Parallelt byr NRK2 på en ren direkteoverføring av hele barnetoget i Oslo, fra ca.10.25 og til toget er over.

Slottsplassen
Oslo og Slottet er fortsatt hovedbase for sendingen på NRK1. I en kommentatorboks ved Slottsplassen finner vi programlederne Karen-Marie Ellefsen og Harald Reitan, mens Thor Henry Bjor byr på rapporter og intervjuer fra Slottsplassen.

Carolina Maira Johansen og Olav Viksmo Slettan er frittgående reportere, men ikke bare i Oslo. De rapporterer også fra sentrale deler av Østlandet.

Fra Drammen til Vadsø
Det flerkulturelle er i år en liten rød tråd i sendingen. For det er mange folk med svært ulik kulturbakgrunn som feirer 17. mai. I Drammen blir det besøk på Fjell skole, hvor svært mange elever har en annen kulturell bakgrunn enn den norske.

I Sandnessjøen legger Hurtigruten til kai 17. mai, og det er ikke hvilken som helst båt, det er nemlig "tv-kjendisen" Midnatsol, og om bord er det kjente fjes på vakt. Hotellsjef Else Kristine Tjessem, Roshild Nicolaisen fra mannskapsmessa og kaptein Herodd Widding medvirket alle tre i tv-serien "Hurtigruten".

Aunegrenda ved Haltdalen fikk nytt grendehus i 1990, og hver eneste 17. mai samles hele bygda til frokost der. Men bygda har sauer som levevei, og mai måned er midt i lamminga, så de som er opptatt med det får frokost i fjøset.

Langevåg på øya Sula står i jazzens tegn. Både Ytre Suløen Jazzensemble og Brazz Brothers kommer herfra. Her blir det ekte 17.mai-jazz.

I Kiberg, utenfor Vadsø, blir det også et gjensyn fra tv. Vi møter familien fra tv-serien "Ut".

Ellers vil vi møte følgende reportere fra NRKs distriktskontorer i løpet av sendingen:
Frank Gøran Nordheim i Tromsø, Gard Brox Jensen i Karasjok, Kim Nystøl i Vadsø, Monica White Martinsen i Sandnessjøen (Hurtigruten), Torill Aamodt i Haltdalen/Trøndelag, Merete Verstad på Kristin-plattformen/Trøndelag, Synøve Hole i Langevåg, Gro Ravnestad i Florø, Siv Kristin Sællmann i Kristiansand, Caroline Bækkelund Hauge i Drammen, Rannveig Urdahl på Galdhøpiggen, Øyvor Bakke i Bergen og Mari Tefre på Svalbard.

Nordmenn i utlandet
I Edinburgh er Kari-Grete Alstad på plass, og i Brüssel finner vi Cathrine Løchstøer. Knut Magnus Berge rapporterer fra Berlin og Håvard Hagen fra Gaborone/Botswana. I Cape Town er Tomm Kristiansen 17. mai-reporter og i Beijing er det Philip Lote. I USA rapporterer Jan Espen Kruse fra Minneapolis. I Australia er det svært mange norske studenter, og disse arrangerer store 17. mai-feiringer hvert år. To av studentene, Thomas Lysgård i Brisbane og Bjørn Harald Clausen i Perth, rapporterer fra hver sine australske byer. På Gran Canaria i Spania er Bård Ove Myhr reporter.

Kveldssending fra Kuba-parken i Oslo
Carolina Maira Johansen og Olav Viksmo Slettan presenterer høydepunkter fra dagens sending. De befinner seg blant feststemte gjester i den flerkulturelle festen i Kuba-parken ved Akerselva i Oslo.

17. mai pleier det å være opptil 10 000 mennesker i denne parken. Våre to reportere tar pulsen på stemningen, og snakker med folk som er til stede.

www.nrk.no/17mai kan du følge sendingene direkte, og det vil bli lagt ut mye stoff om feiringen landet rundt.

Direktesending fra NRK Fakta
Programledere: Karen-Marie Ellefsen og Harald Reitan
Hovedreportere: Carolina Maira Johansen, Olav Viksmo Slettan og Thor Henry Bjor
Prosjektleder: Marion Klaseie
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 / 83 7 98 87 50
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.noLENKER
  • Les mer: 
  • www.nrk.no/17mai