Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. oktober 2003 kl 14.00 TV-aksjonen 2003 - Redd Barna!

ABC redder barna

Håkon Haugsbø og Marianne Furevold leder årets TV-aksjon. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Håkon Haugsbø og Marianne Furevold leder årets TV-aksjon. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
For å bryte den onde sirkelen av analfabetisme og fattigdom i land i Den tredje verden har Redd Barna iverksatt en rekke skoleprosjekter - derav slagordet "ABC redder barna". Inntektene fra årets TV-aksjon går til dette formålet.

For 30. år på rad er det igjen klart for en nasjonal dugnad. TV-aksjonen 2003 - Redd Barna! blir ledet av Håkon Haugsbø (kjent fra "Forbrukerinspektørene") og Marianne Furevold (kjent fra "Stå opp!"). De to programlederne har vært på besøk i to av aksjonslandene, henholdsvis Uganda og Nepal. I dagens sending får vi se noe av det de opplevde under reisene sine.

- I Uganda møtte jeg glade barn, triste barn og redde barn. De er tidligere barnesoldater – smågutter som ble kidnappet om natten, gitt et gevær dagen etter med ordren om å drepe. Jeg møtte småjenter som ble kidnappet fra sengene sine for å bli ført bort til et liv som sexslaver for geriljasoldatene, forteller Håkon Haugsbø.

I Nepal møtte Marianne Furevold ungjenta Sharda som har et nært og spesielt forhold til Norge. Takket være Redd Barna går hun nå på skole og drømmer om å bli hjelpearbeider en dag. I dag får alle tv-seerne møte Sharda når hun kommer på besøk i studio og forteller om livet sitt.

Sendingen er delt opp i fire bolker. I tillegg er det høymesse fra Tonsenhagen kirke med biskop Gunnar Stålsett klokken 11.00 og VG-lista Topp 20 Spesial klokken 16.15.

Oversikt over dagens sending:

1. del, kl. 14.00
Kronprinsesse Mette-Marit er tilstede i studio og vil som aksjonens høye beskytter åpne sendingen og festdagen. Erik Bye kommer, det gjør også Olsenbanden jr, som forteller om reisen til Nicaragua og møtet med barn i slummen. Vi får se en meget sterk reportasje.

Artister i denne bolken er CC Cowboys, David, Gaute, Ephemera, Odd Børretzen, Unni Wilhelmsen og Tom McRae

Knut Nærum tilbyr spesielle humorinnslag. På sin særegne måte setter han forskjellen mellom nordmenn og folk i aksjonslandene i perspektiv…

Vi får også møte "Classe Ekmann" fra SVT (Åpen Post) som rapporterer tilbake til Sverige fra den norske TV-aksjonen.

2. del, kl. 18.30
Her blir det konsert i Store Studio der Kringkastingsorkestret spiller sammen med Natalie Nordnes, Askild Holm, Erik Bye, Marielle (Sigvaldsen, 14 år fra Bergen) og Magnet.

3. del, kl: 20.15
Sharda fra Nepal kommer i studio der det venter henne en stor overraskelse. Artister i denne bolken er Steinar Ofsdal m/ny gruppe, DDE, Big Bang, Tom McRae, Bermuda Triangle og Arve Tellefsen.

Are Kalvø kommer i studio og leser en tekst.

4. del, kl. 22.30
I denne delen kommer statsminister Bondevik og biskop Gunnar Stålsett, og artistene er Helmut Lotti og Silje Nergård.

Fakta om årets TV-aksjon
"TV-aksjonen - Redd Barna!" vil gi skolegang til tusenvis at barn overhele kloden.

130 millioner av verdens barn går ikke på skole. Åtte av ti lever i konfliktområder. To av tre er jenter. Mange barn i fattige land får ikke gå på skole fordi de må jobbe for at familien skal overleve. Andre barn bor for langt unna nærmeste skole, og noen plasser finnes det ikke kvalifiserte lærere. Noen steder får ikke jenter gå på skolen fordi de er jenter.

De innsamlede midlene fra årets TV-aksjon skal gå til skoleprosjekter i blant annet Kambodsja, Nicaragua, Guatemala, Uganda og Etiopia. Litt av pengene vil også bli brukt til et anti-mobbeprosjekt i Norge.

Håpet er å samle inn 160 millioner kroner og verve 15 000 nye faddere.

TV-aksjonen i 30 år
Hvert år siden 1974 har NRK arrangert TV-aksjonen sammen med en utvalgt organisasjon og tusenvis av frivillige over hele landet. Siden den første TV-aksjonen har det norske folk gitt nærmere 3 milliarder til ulike gode formål.

Redd Barna hadde sin første TV-aksjon i 1978. Da ledet Titten-Tei og Sjonkel Rolf sendingen, og aksjonen samlet inn 43 millioner kroner. Da Redd Barna fikk TV-aksjonen i 1990, var det Petter Nome og Kristin Aase som var programledere. Aksjonen satte ny innsamlingsrekord med 140 millioner kroner, som ikke ble tangert før i 1995, av Frelsesarmeen.

NRK Fakta
Egenproduksjon
Prosjektleder: Chris Foss, chris.foss@nrk.no, 23 04 94 62
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364.