Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. februar 2004 kl 21.00 Niern: Sammen er vi sterke

Drama fra annen verdenskrig

I denne tsjekkiske filmen møter vi en mann og en kvinne som kjemper mot forræderi og utroskap mens de strever med å overleve Hitlers fascistregime.

Marie og Josef Cizek (Anna Siskova og Boleslav Polivka) bor i en liten tsjekkisk landsby. Ekteskapet er under sterkt press, både på grunn av den politiske tilstanden rundt dem og på grunn av barnløsheten, som skyldes at Josef er steril.

En jødisk familie i nabolaget blir deportert til Theresienstadt, men sønnen, tenåringen David (Csongor Kassai) klarer å slippe unna. Ekteparet Cizek lar gutten bo hos dem. En bekjent av Marie og Josef, Horst Prohazka (Jaroslav Dusek), har gått over på nazistenes side og fått en mindre jobb som funksjonær i det lokale nazi-partiet. Han har aldri lagt skjul på sin interesse for Marie, og nå bruker han sin nye autoritet til å komme på mange uventede besøk hos ekteparet Cizek.

Marie og Josef begynner å mistenke at Horst vet at de skjuler David, og når Horst spør om en kontorist i partiet (Martin Huba) kan få det ekstra rommet som hybel, må de hurtig fabrikkere en løgn for å unngå dette. Marie forteller Horst at de trenger rommet til barneværelse nå som hun venter barn. Deretter er hun nødt til å overtale David til å gjøre henne gravid. Det vil holde nazistene unna, og samtidig gi henne det barnet hun så inderlig ønsker seg.

Filmen ble vist på Montreal World Film Festival i 2000, og samme år ble den nominert i kategorien "Beste utenlandske film" under Oscar-utdelingen i Los Angeles.

Tsjekkisk spillefilm fra 2000
Originaltittel: "Musime Si Pomahat"
Regi: Jan Hrebejk
I rollene: Boleslav Polivka, Jaroslav Dusek, Jiri Pecha, Martin Huba, Simona Stasova, Vladimir Marek, Jiri Kodet
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83