Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. februar 2008 kl 22.30 Store studio

Jon Michelet i Store studio

Jon Michelet møter Anne Lindmo til samtale om krim, kreft og kristendom. Farmers Market spiller live. Dette og mer til får du i kveldens Store studio.

7 år har gått siden Jon Michelet kom ut med sin siste bok om Thygesen. Siden den gang har forfatteren hatt kreft, og sykdommen forfølger også privatetterforskeren i den nye boka, "Mordet på Woldnes", der Thygesen må etterforske et mord på et rekonvalesenshjem.

Kampen mot kreften har også fått Michelet til å konfrontere sin egen ateistiske overbevisning. Det gjør han i den nye nettboka "Brev fra de troende".

Balkan-speed
Farmers Market startet som en frijazz-kvintett med utspring i jazzlinja ved Musikk-konservatoriet i Trondheim. De fem herrene fikk etter hvert en voldsom dragning mot øst, nærmere bestemt Bulgaria, og har i dag etablert seg som et solid orkester med en særegen formel bestående av jazz, bulgarsk folkemusikk, pop og humor.

I dag består Farmers Market av Stian Carstensen, Nils-Olav Johansen, Jarle Vespestad, Trifon Trifonov og Finn Guttormsen. I Store Studio spiller bandet spille live, og Stian Carstensen har lovet oss lystige beretninger fra livet på veien og sin store kjærlighet til Balkan-distriktets musikk.

Gonzo-gutter
Lars Fiske og Steffen Kverneland har i mange år markert seg som dyktige tegnere og historiefortellere på hver sin kant. De to kompisene har også hatt stor suksess med sine samarbeidsprosjekter. Det skjer utrolig morsomme og lærerike saker når disse to gyver løs på kunsthistorien, med sterke følelser, solide kunnskaper og en god grunnpromille som utgangspunkt.

I 2003 kom tegneserieboken om Olaf Gulbransson, en norsk karikaturtegner og illustratør som levde i Østerrike mesteparten av sitt liv. Fiske og Kverneland tar leseren med på en fuktig og ellevill reise i fotsporene til den store mesteren, og gjør hva de kan for å bevise sin tese om at Olaf G er et geni som fedrelandet har glemt og gjemt for lenge.

Nå er den dynamiske duoen i gang med et enda større prosjekt: I KANON tar de for seg multikunstneren og eksentrikeren Kurt Scwhitters som i perioder på 30-tallet bodde i en steinhytte på en gård utenfor Molde.

I tillegg til møtet med den den tyske dadaisten får vi en forfriskende og uærbødig versjon av historien om Edvard Munch, med sterkt fokus på fyll, nerver og bordellbesøk.

I kveld møter du Fiske og Kverneland i Store Studio, til samtale om kunsten og fylleangsten.

Hjemmelaget Indiana Jones
Indiana Jones var et lykkesjokk av en eventyrfilm da den kom i 1981. Steven Spielberg lagde tre fortellinger om den barske arkeologen og hans vanvittige ekspedisjoner, og nå venter verden på oppfølgeren: 22 mai er det klart for verdenspremiere på Indiana Jones og Krystallhodenes Rike.

Vi forkorter ventetiden med en historie om det som må være verdens mest iherdige Indiana Jones fans. Chris Strompolos var 11 år da han ble bergtatt av Spielbergs film: Sammen med to kompiser bestemte han seg for å filme sin egen versjon. Ved hjelp av et videokamera, to gode kompiser og flere år med møysommelig arbeid klarte han til slutt å fullføre prosjektet. Hver scene, hver replikk og hvert bilde er rekonstruert, guttene spiller hovedrollene, familie og venner er statister, alskens rare biler, gamle hus og mer eller mindre egnede skogholt er brukt som location.

Da filmen var ferdig ble den lagt på hylla, og i mange år fortrengt som en tøysete guttestrek. Tjue år senere begynte en kopi av amatørfilmen å sirkulere blant filmelskere. Nå er den blitt et kultfenomen, omtalt i store filmtidsskrifter og vist på festivaler rundt i verden.

Reporter Håvard Bråthen har møtt den nå 35 år gamle Chris Strompolos i hans hjem i Los Angeles.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson, vaktsjef, Store studio: Helle Vaagland, 23 04 70 00/41 31 84 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.noLENKER
  • Hjemmeside