Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 20. juli 2005 kl 21.25 Niern: Petulia

Skjebner på 60-tallet

Den fraskilte legen Archie Bollen (George C. Scott) innleder et forhold til den nygifte unge kvinnen Petulia Danner (Julie Christie). (Foto: Warner Bros)
Den fraskilte legen Archie Bollen (George C. Scott) innleder et forhold til den nygifte unge kvinnen Petulia Danner (Julie Christie). (Foto: Warner Bros)
Generasjonskløft og kulturkollisjon var i fokus på 60-tallet, og Richard Lesters film "Petulia" er et typisk dokument i så måte. Den middelaldrende, fraskilte legen Archie Bollen (George C. Scott) møter den unge skjønnheten Petulia Danner (Julie Christie) som nylig har giftet seg inn i en etablert familie.

Archie Bollen befinner seg i en midtlivskrise, og er i ferd med å "finne seg selv". Den sterile leiligheten og hans åndsfraværende enslige tilværelse forteller at han ikke er i stand til å gi uttrykk for følelser. Petulias åpenhet og lengsel etter ømhet skjuler hennes redsel for den gretne, voldelige "pen gutt"-ektemannen David (Richard Chamberlain). Legen og den nygifte kvinnen innleder et schizofrent kjærlighetsforhold, men de blir aldri modige nok til virkelig å forandre sine liv.

Om filmen
"Petulia" er en av Richard Lesters sjeldne filmer som ikke er komedie. Filmen er laget etter Lesters Beatles-filmer og den satiriske "How I Won the War". "Petulia" er basert på John Haases roman "Me and the Arch Kook Petulia", historien om et kort, avbrutt kjærlighetsforhold mellom en eldre mann og en ung kvinne. Selv om Lester er opptatt av både generasjons- og kulturkollisjon, lar han aldri dette temaet komme i veien for selve handlingen. Tvert i mot vitner filmen om en ny og radikal måte å fortelle en historie på. Richard Lester tøyde grensene for hvordan fortellerteknikk på film kunne gjøres.

Britisk/amerikansk drama (1968)
Originaltittel: "Petulia"
Med George C. Scott, Julie Christie, Richard Chamberlain, Arthur Hill, Shirley Knight
Regi: Richard Lester
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78