Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. juni 2003 kl 16.25 Norske filmminner: Den hemmelighetsfulle leiligheten

Norsk filmklassiker

Den norske filmklassikeren "Den hemmelighetsfulle leiligheten" fra 1948 bygger på en novelle av Kristian Elster d.y. I de sentrale rollene møter vi Ola Isene og Sonja Wigert.

Novellen kan nærmest karakteriseres som en psykologisk studie. Den forteller historien om en byråsjef (Ola Isene), som i 40-årsalderen blir revet ut av sin regelmessige ungkarstilværelses vaner og uvaner.

Egen leilighet
Han lar seg nemlig overtale til å oppgi sin gjennom mange år tilvante pensjonattilværelse for å overta en liten leilighet. Den har tidligere tilhørt en kunstner som har visst å nyte livet. Han har nylig avgått ved døden i utlandet, og leiligheten skal selges som den står, med innbo, malerier, kunstgjenstander, gullfisker og en papegøye. Ja, til og med en husholderske (Liv Uchermann Selmer) kan overtas.

Den avdøde har også hatt en venninne (Sonja Wigert), og ved en tilfeldighet blir den nye leieboeren kjent med henne. Gjennom hennes far får han etter hvert et inngående kjennskap til sin forgjenger. Til tross for at dette til å begynne med gir ham det ene sjokket etter det andre, kommer han etter hvert mer og mer til å ligne på sin forgjenger.

Fra i dag og ut uke 33 sender NRK1 Norske Filmminner hver ettermmiddag.

Norsk spillefilm fra 1948
Manus og regi: Tancred Ibsen
Musikk: Gunnar Sønstevold
Med: Ola Isene, Sonja Wigert, Egil Hjort-Jenssen, Einar Vaage, Liv Uchermann Selmer, Edith Calmar, Aud Schønemann, Alfred Solaas, Jan Pande Rolfsen m.fl.
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53