Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 26. november 2001 kl 22.35 Vagn på New Zealand

I eksotisk farvann

Gary Melville (t.v.) tar Vagn med på dykkertur utenfor den lille byen Kaikoura. (Foto: DR)
Gary Melville (t.v.) tar Vagn med på dykkertur utenfor den lille byen Kaikoura. (Foto: DR)
En ekte kiwi tar Vagn med på sjøen der den eventyrlystne dansken svømmer med delfiner og dykker etter kjempemuslinger. Vagn havner også midt i et følge av 40 studenter fra Europa som lærer seg maorienes gamle og meget spesielle måte å hilse på.

Gary Melville er en rotekte kiwi, tidligere fisker og nå turistbåtfører i den lille byen Kaikoura som ligger ved kysten. Spesielle strøm- og dybdeforhold i Stillehavet gir gode levevilkår for delfiner, hvaler og ukjente skalldyr, og sammen med Gary legger Vagn ut på sjøen der han får en minnerik svømmetur med delfinene.

På klippene under vannet klorer kjempemuslinger, abeloner, seg fast. Sammen med Gary sikrer Vagn seg noen av muslingene, sjømat som newzealenderne ynder å tilberede på grillen på varme sommerkvelder.

Gni nese
Nesene gnis mot hverandre, så er vi venner! Vagn befinner seg i byen Kawakawa i det nordlige New Zealand der han stifter bekjentskap med maorienes gamle måte å hilse på.

Det gjør også 40 utviklingsstudenter fra vår egen verdensdel. De er kommet på helgetur for å lære å danse, holde tale, hilse - og rekke tunge. Alt sammen er trekk fra maorienes tradisjon.

Om serien
NRKs seere har tidligere fulgt Vagn Olsen på oppdagelsesferd i den arabiske verden og i båt på kanalene i Europa. Denne gangen farter den reiselystne dansken rundt New Zealand i en gammel skranglekasse av en bil han har kjøpt gjennom internett for 6000 kroner.

I løpet av åtte programmer besøker han Auckland, Bay of Islands, Gisborne, Dannevirke (som ble grunnlagt i 1870-årene av dansker, nordmenn og svensker), Nelson, Marlborough, Kaikoura, Vestkysten på Sydøya, Otago og Queenstown.

Vi blir kjent med landets innbyggerne, et uhøytidelig folk som tar imot sine gjester med åpne armer og naturlig og vennlig nysgjerrighet. New Zealands storslåtte og ville natur inviterer til mangeartede opplevelser, og vi skal blant annet jakte på villsvin med pil og bue, svømme med delfiner, grave gull og hoppe i strikk fra 130 meters høyde.

Dansk produksjon
Originalittel: Vagn hos Kiwierne
Programleder og reiseleder: Vagn Olsen
Kontaktperson innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder
1. Gary Melville (t.v.) tar Vagn med på dykkertur utenfor den lille byen Kaikoura. (Foto: DR)

2. Gni nese! Vagn lærer seg maorienes måte å hilse på. (Foto: DR)