Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

Jul med prinsessen


Denne julen er det to år siden prinsessen debuterte som eventyrforteller i NRK med stor suksess. I år møter vi henne i to ulike adventsserier i Barne-TV, i tillegg til at hun i selve julen skal lese to nye eventyr i serien ”Prinsessen i Eventyrriket”.

Opplesningsserien ”Prinsessen i Eventyrriket” har hatt langt høyere seertall enn det som er vanlig for barneprogrammer. Siden prinsessens samarbeid med NRK startet, er det sendt åtte programmer i serien.

I år vil prinsessen også prege adventstiden for barna, fire søndager på rad. I første del av Barne-TV møter vi henne i Holmenkollen kapell. Hver adventssøndag tenner hun et lys og leser et vers i Inger Hagerups dikt ”Adventslysene”. Så leser hun en kristen legende knyttet til julen, og Sølvguttene avslutter med å synge salmen ”Tenn lys”.

Barn med annen tro
I siste del av Barne-TV på adventssøndagene, etter ”Jul på Månetoppen”, medvirker prinsessen i portrettserien ”På vår lille, store jord”. Den handler om hvordan barn som tilhører en annen tro enn den kristne, opplever nedtellingen til jul. Her møter vi fire jenter i alderen 9 til 11 år som tilhører hver sitt trossamfunn – det buddhistiske, mosaiske (jødiske), muslimske og hinduistiske.

I hvert program følger vi en av jentene og hennes familie i førjulstiden. Alle fire er født i Norge og har et forhold til norsk jul, blant annet gjennom skole og fritidsaktiviteter. Samtidig følger de egne tradisjoner og ritualer i forbindelse med julen.

Tanken bak ”På vår lille, store jord” har vært å bygge bro og skape forståelse mellom barn fra ulike trossamfunn. Prinsesse Märtha Louise har den bærende kommentaren i programmene, og har også deltatt i prosessen med å utvikle serien.

I forkant av det første programmet møter vi prinsessen i samtale med alle de fire jentene - Eli Vu, Charlotte Avigail, Hafsa og Vartika.

To nye eventyr
1. juledag og 1. nyttårsdag skal vi så til Kongsseteren, der prinsessen leser to nye eventyr i serien ”Prinsessen i Eventyrriket”. Det første er et samisk eventyr, "Kjøpmannen, katta, hunden og kongsdattera”, skrevet ned av Johan Johnsen Aikio i 1890. Det andre er ”De tolv villendene” fra Asbjørnsen og Moes samlinger.

Som de andre eventyrstundene med prinsessen, er opptakene gjort på Kongsseteren. Eventyrene er illustrert med levende bilder innspilt på steder som Akershus, Kongsgården og Kautokeino, i tillegg til animerte innslag.

Egenproduksjoner fra Barn- og ungdomsavdelingen
Opplesning/kommentar: Prinsesse Märtha Louise
Prosjektleder: Grete Høien
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99