Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. januar 2007 kl 22.15 Fakta på lørdag: Siste nytt

"Breaking News" – om å mose nyhetene

Om de amerikanske nyhetskanalene og kravene til forsvarlig journalistikk. (Foto: Films Transit)
Om de amerikanske nyhetskanalene og kravene til forsvarlig journalistikk. (Foto: Films Transit)
"Fakta på lørdag" konfronterer oss med pesten som rir moderne media som en mare. Vi snakker om det konstante presset tv-selskapenes nyhetskanaler er underlagt for å få høyeste rating og skuffe inn mest mulig penger.

Har de amerikanske nyhetskanalene latt sine allmennkringkaster-forpliktelser på båten? Er de blitt de rene pengemaskiner uten etisk forsvarlig journalistikk? Den amerikanske dokumentaren "Breaking News" tar for seg USAs store tv-selskaper og knefallet som deres nyhetstjenester har måttet gjøre for kommersialismen med det formål å tjene mest mulig penger på nyhetene.

Sensasjonspreg
Det dreier seg ifølge dokumentaren om et knefall for en type sensasjonspreget ukebladstoff som i sin tur serveres som tv-nyheter for amerikanere flest for å høyne seertallene. Dette går på bekostning av etisk forsvarlig journalistikk og de grunnleggende ideer som allmennkringkasting bør være tuftet på.

Tamara Banks er journalist ved en fjernsynsstasjon i Denver, Colorado. Hun står fram i programmet og sier at journalistene blir pålagt å legge seg på et nivå tilpasset elever i den videregående skole:

"Faktisk sier noen av mine kolleger at vi nå skal legge oss på et nivå som passer for siste folkeskoleklasse," legger hun til.

Enorm påvirkning
De amerikanske nyhetskanalene er i dag big business, og når de værer en rettssak som involverer en berømthet, kan de ifølge kveldens dokumentar forandre menneskers livsløp. Dette er tidspunktet da etiske barrièrer valses ned. Slike rettssaker med celebriteter i hovedrollene blir omskapt til kulturbegivenheter. De deler spisesalene på fabrikkene i to, de splitter hele samfunnet.

Rettssakene mot den amerikanske basketballstjernen stjernen Kobe Bryant (voldtekt) og popstjernen Michael Jackson (pedofili) traff midt i blinken for tv-nyhetskanaler som dette. Men er dette nyheter? Kveldens dokumentar gjengir i detalj aktiviteten til disse nyhetskanalene under den type rettssaker vi her snakker om – programmet retter kameraet mot kameraene så å si.

Her ser vi hvordan tv-journalistene kaver og albuer seg fram for å skape sensasjonelle nyhetshistorier om – ingenting.

Amerikansk dokumentar (2005)
Originaltittel: Breaking News
Produsert av: Films Transit
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no