Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. juli 2002 kl 19.30 Rundt neste sving: Halsa

Heisafest i Halsa

Foto: Erik Bull, NRK
Foto: Erik Bull, NRK
Andreas Lunnan har kommet seg over fylkesgrensen til Nordmøre, og bremser opp sin gule scooter i Halsa. Der brygger det opp til festlige lag.

Den lokale 4H-klubben har nemlig utearrangement i sjøkanten, og noen kilometer unna er det full fart på Fredheim forsamlingshus der det er invitert til god, gammeldags basar. Det snart hundre år gamle bygget er restaurert gjennom en skikkelig dugnadsinnsats, slik at bygda nå kan glede seg over enda et samlingssted.

Vidar Henden, tjæreprodusent i Halsa. (Foto: Andreas Lunnan, NRK)
Vidar Henden, tjæreprodusent i Halsa. (Foto: Andreas Lunnan, NRK)
På Liabø renner seig og velluktende tjære ut av kokekaret hos Vidar Henden, der tyrirøtter gir fra seg de reneste naturprodukter. Ved Otnes-kaiene ligger tradisjonsrike geitbåter og tar seg godt ut i landskapet. Kolbjørn Botten har lovet å ta med seg gitar og stemmebånd ned til havna, mens Margrete Seter kan fortelle om de mange overtroiske forestillinger som knyttet seg til geitbåten og fjordfisket i gamle dager.

Bygdas sangfugl
Turid Røen Kroknes er bygdas sangfugl i den klassiske sjanger, ikke minst kjent fra Kristiansund-operaen. Rolf Valsø er en pensjonert elektriker som finner stor glede i å tilby en hjelpende hånd der det måtte trenges, og NRK-teamet akter å slå følge med gledessprederen.

På Enge i Valsøyfjorden blomstret det opp et særdeles aktivt treforedlingsmiljø for om lag hundre år siden. Sterke krefter innen fagforeningsarbeidet her kom til å sette solide spor etter seg innenfor så vel politikk som industri. Etter en hektisk tjueårsperiode avtok maskinduren på Enge smått om senn, og i dag er det lite som minner om det pulserende liv som en gang rådet i bygda.

Om serien
Andreas Lunnan, Tore Skoglund og Dag Lindebjerg skal hver for seg legge ut på sine årlige sommerturer for å glede seerne med programmer fra vårt vakre land. I år har Andreas Lunnan valgt å utforske nordvestlandet på sin gule scooter.

Neste tirsdag melder han seg fra det største fiskeværet sør for Lofoten, Veiholmen i Smøla kommune. Så går ferden videre til Norges steinbygd i særklasse, Eide, og den 30. juli tegner han et riss av dagens Tingvoll. Serien avsluttes 6. august med besøk i Todalen der vi finner Europas minst forurensede område, Kårvatn.

Serie fra NRK Program riks, TV Tyholt
Programleder: Andreas Lunnan
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 /95 10 02 99