Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 24. november 2004 kl 20.55 Bokbadet

Badegjester med biografier

Atle Næss (til v.) og Ingar Slette Kolloen er gjester hos Anne Grosvold i kveld (Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix)
Atle Næss (til v.) og Ingar Slette Kolloen er gjester hos Anne Grosvold i kveld (Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix)
I kveld er Ingar Sletten Kolloen og Atle Næss gjester i Bokbadet hos Anne Grosvold. Sletten Kolloen har skrevet del to av biografien om Knut Hamsun og Atle Næss en biografi om Edvard Munch.

I fjor kom første del av biografien om Knut Hamsun, "Svermeren", fra Ingar Sletten Kolloens hånd. Nå er andre bind, "Erobreren", på markedet, og vi blir kjent med fattiggutten som ble nobelprisvinner, dikterhøvdingen som ble landsforræder og den store forføreren som ble en hustyrann.

I "Erobreren" møter vi Knut og Marie Hamsun igjen i 1926. Han bor i Oslo for å gå i psykoanalyse. Hun stritter fortsatt imot ektemannens forsøk på å forme henne og skape en lydig kone. "Erobreren" er en dobbel biografi, hvor også Marie Hamsun trer fram i lyset.

Ingar Sletten Kolloen tegner et sterkt portrett av en hensynsløs kunstner, en mann som var besatt av sin egen diktning, og som tok ut det aller beste i seg i skrivingen. Det er som om de oppdiktede skikkelsene tar all varmen, klokheten og sjenerøsiteten hans, og så er det ingenting igjen til familie og venner.

Edvard Munch
Atle Næss har skrevet biografien "Munch", en bok om sårbarhet og strid, vennskap og styrke, om kvinnene i Munchs liv – og hvordan de preget hans kunst. Edvard Munchs liv handler i stor grad om fravær: den døde moren, den engstelige faren og om sykdom som gjør nærværende søsken til fraværende. "Det syke barn" er et bilde på tapets psykologi.

Munchs liv og psyke er besettende i seg selv, og leserne får en ekstra glede: I biografien lar Atle Næss Munch selv slippe til som skrivende gjennom mange utdrag fra brev. Og Munch skriver godt. Vi fikk den største maleren, men vi gikk sannsynligvis også glipp av en stor forfatter.

Atle Næss (1949-) har skrevet flere biografier, blant annet "Da jorden sto stille. Galileo Galilei og hans tid" som han fikk Brageprisen for i 2001.

Egenprodusert litteraturprogram fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78