Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. mai 2000 kl 19.30 Schrödinger spesial

Schrödinger spesial (ttv)

NRK1 tirsdag 30. mai kl 19.30
Schrödinger spesial

Atlantis, myten som ikke vil dø

Kveldens spesialutgave av Schrödingers katt tar oss med til de mange oldtidsmonumentene rundt om i verden som Egypt, Guatemala og Mexico, hvor arkeologene finner argumenter for at kulturene på de ulike stedene har utviklet seg selvstendig og uavhengig av hverandre. Det har aldri vært nødvendig med hjelp fra atlantisbeboere, og noe spor av Atlantis har man heller aldri funnet. Likevel er Atlantis-myten mer levende enn noensinne.

For omlag 12000 år siden fantes et mektig kongedømme som het Atlantis. Mens resten av verden befant seg på steinaldernivå, hadde atlantisbeboerne lært seg astronomi, utviklet skriftspråk og religion og drev med jordbruk. Det var med andre ord et avansert og sivilisert samfunn.

Men så forsvant plutselig hele Atlantis i havet og ble borte for alltid. Bare noen få av innbyggerne overlevde, men de spredte seg til forskjellige verdensdeler hvor de med sine kunnskaper og ferdigheter bygde sivilisasjoner.

Det var Platon som først skrev om denne enestående sivilisasjonen, men etter Platon var historien glemt i nesten 2000 år. Først på slutten av 1800-tallet fikk den ny næring. På den tiden hadde europeiske oppdagere funnet storslåtte rester av oldtidssamfunn på ulike steder i verden som hadde så mange felles trekk at det vanskelig kunne være rene tilfeldigheter.
Av alle tenkelige bygningsstrukturer bygde man for eksempel pyramider på begge sider av Atlanterhavet. I stedet for bokstaver skrev man hieroglyfer, og av alle måter å behandle sine døde på, balsamerte man dem, for å nevne noen av fellestrekkene. For mange var det utenkelig at disse samfunnene hadde utviklet seg uavhengig av hverandre. Det var logisk å tro at de startet som en unik kultur som hadde spredt seg.

Arkeologene derimot er slett ikke enig i dette, og de har mange grunner for å avvise myten.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Fra forskningsredaksjonen ved NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Eiliv Flakne
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123