Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 26. september 2004 kl 20.40 Krøniken

Slektsdrama fra etterkrigstiden

De mest sentrale skuespillerne i Krøniken er bak f.v. Waage Sandø (Kaj Holger), Karen (Pernille Højmark), Ken Vedsegaard (Erik), foran f.v. Anne Louise Hassing (Ida), Maibritt Saerens (Søs) og Anders W. Berthelsen (Palle). (Foto: DR)
De mest sentrale skuespillerne i Krøniken er bak f.v. Waage Sandø (Kaj Holger), Karen (Pernille Højmark), Ken Vedsegaard (Erik), foran f.v. Anne Louise Hassing (Ida), Maibritt Saerens (Søs) og Anders W. Berthelsen (Palle). (Foto: DR)
Slektsdramaet "Krøniken" er NRKs store lørdagssatsing i høst. Den danske serien samlet omtrent hele Danmark foran skjermen da den ble sendt tidligere i år, og ble mer populær enn selveste "Matador". Nå får også norske seere følge de fire unge hovedpersonene som er oppsatt på å erobre verden, hver på sin måte.

Året er 1949 og et nytt Danmark toner fram. Foran Ida, Erik, Søs og Palle ligger drømmer, nederlag, skuffelser og seire.

Hovedpersonene
Ida (Anne Louise Hassing), Erik (Ken Vedsegaard), Søs (Maibritt Saerens) og Palle (Anders W. Berthelsen) har vidt forskjellig familiebakgrunn og personlighet, men deres liv blir etter hvert vevet inn i hverandres. Alle fire lengter etter å bryte med tradisjonene og sette sin egen dagsorden. Men de er barn av en foreldregenerasjon som ikke vil ha forandringer, og som er parat til å kjøre hvert eneste utbruddsforsøk i senk.

Ida på 20 år er fra en tjenestemannsfamilie i Rinkjøbing. Hun får lov til å reise til København for å gå på husmorskole, men velger etter hvert å gå sin egne veier for å ta den utdannelsen hennes familie ikke har råd til å gi henne.

Erik og Søs på 20 og 19 år er et livlig søskenpar og barn av radiofabrikken Bellas enerådende direktør Kaj Holger (Waage Sandø). Erik er selger på fabrikken og brenner etter å overbevise sin far om at det er fremtiden det er verdt å satse på, noe som ikke er lett å få i gjennom. Søs arbeider som sekretær, men vet at hun er skapt til noe større og bedre, og deler gavmildt ut av sin sensuelle skjønnhet for å oppnå nettopp det.

Palle er 22 år, arbeidersønn og studerer ved universitetet. Hans store forbilde er den unge handelsministeren Jens Otto Krag, og Palle drømmer om en sentral plassering i sosialdemokratiets store velferdsprosjekt.

De fire hovedpersonene er omgitt av andre rollefigurer som med sine fargerike personligheter understreker seriens bredde. Det strekker seg fra Idas kontante, kommunistiske vertinne Karen (Pernille Højmark) til Søs og Eriks velbergede direktørfamilie med dansk far og svensk mor.

Unik periode i Danmark
NRK viser i første omgang de 10 første episodene av "Krøniken" som i alt er på 23 episoder. Hele serien utspiller seg i løpet av 25 år, en tidsepoke hvor det det danske samfunnet i stor grad forandrer seg. Velferds-Danmark skapes, og familiemønstrene endrer seg på en måte ingen hadde kunnet forestille seg. Danmark melder seg ved seriens start i 1949 inn i NATO, og ved seriens slutt i 1972 inn i EU.

Serien dreier seg dermed ikke bare om hovedrolleinnehavernes liv og utvikling, men gir også et innblikk i Danmarks historie som har hatt stor betydning for hvordan landet er i dag.

På www.dr.dk/kroeniken finnes en av de største og mest omfattende nettsatsingene fra DR. Her er det mulighet til å gå på oppdagelsesferd i seriens univers, og siten er full av klipp, bak-kamera sekvenser og hundrevis av historiske klipp fra DR.

Dansk dramaserie (2003)
Originaltittel: Krøniken (sesong 1)
Produsert av: DR TV Drama
Manus: Stig Thorsboe og Hanna Lundblad
Med: Anders W. Berthelsen, Anne Louise Hassing, Maibritt Saerens, Ken Vedsegaard, Waage Sandø, Pernille Højmark, Dick Kaysø og Stina Ekblad.
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,


LENKER
  • Les mer