Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. juli 2002 kl 22.00 Dok22: Vikingblod

Plyndring og immigrasjon

Etter flere år med plyndring og utarming er den engelske motstanden svekket, og vikingene ser sitt snitt til å også erobre tronen. Det finnes mange historier om engelskmennenes grusomme hevn etter dette overgrepet.

Julian Richards undersøker en slik historie. Han har funnet et stykke hud som skal komme fra en viking engelskmennene fikk fatt i. Det sies at han ble flådd levende.

Julian Richards ser også på vikingenes mer fredelige måte å få makt på. Flere steder fikk og vedlikeholdt vikingene makt ved å bosette seg i områder. Richards besøker Isle of Man, der vi fortsatt kan finne rester av vikingenes styresett i øyas ”allting”.

Om serien
Vikingene var et fryktløst folk som satte spor etter seg, også på sine herjinger langs den britiske kysten. Historiene og mytene om de brutale vikingenes overgrep er mange, og uten å støtte seg til vitenskapen kan det være vanskelig å finne konkrete svar. Julian Richards tar i bruk de nyeste verktøyene innen arkeologi og genetisk vitenskap for å finne spor etter vikingenes innflytelse på de britiske øyer.

BBC-produksjon i fem deler fra 2001
Originaltittel: Blood of the Vikings
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36