Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. juli 2005 kl 22.30 Nærbilde: Dagur Kari

Islandsk films wunderkind

Dagur Kári er snart aktuell med sin andre spillefilm. Nærbilde har møtt ham i København og i Spania. (Foto: RUV)
Dagur Kári er snart aktuell med sin andre spillefilm. Nærbilde har møtt ham i København og i Spania. (Foto: RUV)
Islandske Dagur Kári er ikke bare regissør, men skriver også manus og lager musikken til filmene sine selv. Nærbilde har møtt ham i København og i Spania, der han gjør opptakene til sin andre spillefilm.

– Å lage musikk er noe av det jeg setter mest pris på her i livet, sier Kári. – Kanskje det er derfor jeg ikke har det som yrke. Jeg vil at det skal være en hobby og alltid gi meg glede, og ikke bli en jobb.

Med bandet Slowblow er det Kári selv som står for musikken i spillefilmdebuten "Nói Albinoí" (2003). Filmen om det 17 år gamle geniet som ikke gidder å bruke evnene sine fordi alt føles meningsløst har vunnet flere priser.

Dogmefilm
Kári var egentlig i gang med en annen film, da han fikk tilbudet om å lage dogme-filmen "Voksne mennesker". – Det virket spennende å bare lage en film i full fart mens jeg jobbet med det andre prosjektet, sier Kári. – Å være litt mer avslappet enn jeg vanligvis er.

Mens han jobbet med manuset virket det som om det hele skulle gå ganske greit, helt til han satte seg ned og så nærmere på det. Manuset inneholdt over tretti roller og mer enn hundre innspillingssteder… Vi blir med både til Spania og København, der filmen har blitt til.

Om serien
De fem nordiske allmennkringkasterne har sammen portrettert ti av Nordens viktigste filmskapere. Denne våren og sommeren blir vi bedre kjent med norske Bent Hamer og Margreth Olin, islandske Baltasar Kormákur og Dagur Kári, danske Lone Scherfig og Per Fly, finske Johanna Vuoksenmaa og Klaus Härö og svenske Josef Fares og Pernilla August.

Svanhild Sveinsdotter Grov fra NRK har møtt Bent Hamer og Margreth Olin.

Nordisk samproduksjon (2004)
Portrettserie i ti deler
Prosjektleder NRK: Folke Gravklev
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252