Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. august 2003 kl 23.10 Dok1: Dok1: Barnesoldater

Krigens rettsløse

Når skal krigførende nasjoner slutte å bruke barn til å krige for seg? Bildet viser mindreårig soldat i Uganda. (Foto: Carlton International)
Når skal krigførende nasjoner slutte å bruke barn til å krige for seg? Bildet viser mindreårig soldat i Uganda. (Foto: Carlton International)
Når skal verden bli voksen, når skal den slutte å bruke barn som soldater i sine skitne kriger? Briten Alan Lindsay illustrerer spørsmålstillingen i sin dokumentar om verdens barnesoldater. Lindsay ble i fjor tildelt UNICEF-prisen Child Rights Award for sin innsats for barns rettigheter.

Livet som barnesoldat er rått og risikofylt, og de av barna som overlever krigshandlingene, må siden slite med traumene fra krigen. Tusenvis av barn i over 30 land blir i dag tvunget og manipulert til å bli soldater.

Dokumentaren viser barnesoldatenes liv gjennom en rekke nære portretter av dem i Uganda, Burma, Colombia og Sierra Leone. Barna forteller om hvilket helvete det er å være soldat, og om hvordan de ble det. Alan Lindsay retter søkelyset mot dem som rekrutterer barnesoldater, en virksomhet som har mange fasetter og årsaker.

Internasjonal krigsforbrytelse
Regjeringer og organisasjoner arrangerer symposier om barnesoldater, og FN har erklært bruken av barn som en "internasjonal krigsforbrytelse". Noe gjøres altså, men likevel viser Alan Lindsays dokumentar at stadig flere frastjeles sin barndom for å bli soldater. Misbruket av mindreårige til dette formålet er ikke i tilbakegang, snarere tvert om.

Håndsrekning og skuldertrekk
Noen modige individer og kampanjeledere har tatt opp kampen mot bruken av barnesoldater. De arbeider for å holde barn vekk fra rekrutteringen og hjelper dem som sliter med traumer etter å ha vært soldater i krig. Disse innsatsvillige menneskene forteller om sine frustrasjoner når de forsøker å bryte gjennom den likegyldighet og politiske rasjonalitet de blir møtt med i arbeidet for å sikre barn sine rettigheter.

Rutinemessig grusomhet
En del av scenene i dokumentaren er grusomme, som når vi opplever barnesoldater i ildlinjen. De forteller rystende historier om hvordan de har rømt fra ulike opprørsgrupper. Her er det ofte ren rutine å tvinge barn til å begå de verste grusomheter.

De innsatsvillige som vi møter, arbeider mye med å gjenforene barna med sine familier. Men ikke engang da er alltid barna trygge. Det finnes eksempler på barn som er blitt bortført for å bli soldater, som klarer å flykte og komme seg hjem til landsbyen igjen, men som havner i klørne på krigsherrene på nytt og på nytt.

Innkjøpt britisk program fra Carlton International
Originaltittel: Child Soldiers
Manus og regi: Alan Lindsay
Produksjon: Electric Pictures Pty Ltd
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57