Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 14. mai 2001 kl 19.30 Spillerom: Jazzklassiker

Grappelli i Molde

I kveld blir det swing string jazz av edel årgang i Spillerom. Vi møter Stéphane Grappelli, den franske jazzfiolinisten som i sin tid startet Quintet de Hot Club de France sammen med Django Reinhardt, i konsertopptak fra jazzfestivalen i Molde, 1984.

Med seg hadde Grappelli den franske gitaristen Marc Fosset og den danske toppbassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen. Jazzfiolinisten var 77 år gammel, og alderen bet tilsynelatende ikke på ham. Mange kritikere var av den oppfatning at han spilte bedre jo eldre han ble. Grappelli holdt karrieren i gang helt fram til han døde i 1987, 89 år gammel.

Slik ble hans musikalske karriere ualminnelig lang og variert. Han ble et verdensnavn allerede midt på 1930-tallet. Quintet de Hot Club de France ble skoledannende i internasjonal jazz og fikk tallrike etterlignere i mange land, deriblant Norge. Han var selvlært jazzpionér.

På 1960-tallet hadde han stor framgang som solist, med tallrike konsertopptredener og plateinnspillinger, sammen med pianister som Earl Hines og George Shearing, fiolinisten Yehudi Menhuin og gitaristen Philip Catherine.

Konsertopptak
Programleder Knut Borge
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Stéphane Grappelli – swing string jazz i Molde. (Foto: B. Baastad, NRK)