Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 31. august 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Vulkanens hemmelighet

Masaienes hellige fjell

Fra v. Bjørn Haavind, ekspedisjonsleder Fred Belton, Per Ole Lindhjem, Jeff Hamilton, Per Bjørn Solvang, Sven Dahlgren. Foran til h. kokkene Asmond og Paolo (Foto: Sven Dahlgren)
Fra v. Bjørn Haavind, ekspedisjonsleder Fred Belton, Per Ole Lindhjem, Jeff Hamilton, Per Bjørn Solvang, Sven Dahlgren. Foran til h. kokkene Asmond og Paolo (Foto: Sven Dahlgren)
"Ta med en tykk bok, det kan bli lange dager i krateret…". Dette var oppfordringen de fikk, medlemmene av ekspedisjonen til Oldoinyo Lengai, masaienes hellige fjell. Fjellet er Tanzanias aktive vulkan, den eneste av sitt slag i verden.

Oldoinyo Lengai rager 2000 meter over slettelandet. Toppen ligger 3000 meter over havet. Vulkanen ligger i Rift Valley, den store sprekken som nesten deler Afrika. Heten i dalen er intens, og derfor skjer klatringen om natten. Det er en gruppe på om lag 30 personer som skal opp. De fleste er masaier som bærer utstyr og proviant.

Ekspedisjonen består av ni medlemmer og er ganske internasjonalt sammensatt. Den er ledet av amerikaneren Fred Belton. Regiongeolog i Buskerud, Telemark og Vestfold, Sven Dahlgren, er ekspedisjonens ekspert. Fra NRK deltar Bjørn Haavind og fotograf Per Ole Lindhjem.

Uforglemmelig syn
Det er et fascinerende, nesten utenomjordisk syn som møter ekspedisjonen etter oppstigningen. – Jeg glemmer det aldri, sier Bjørn Haavind. - Ikke vet jeg hvordan det ser ut på en fremmed, gold planet, men det må være noe i nærheten av dette. I krateret reiser det seg flere topper, de minner om små vulkaner, og det kommer røyk og damp ut av flere. Fra noen putrer det svart lava, og dråper flyr gjennom lufta. Sprekker går på kryss og tvers over kraterbunnen. Det hvisler og freser.

Dramatisk
Oppholdet blir dramatisk. Ekspedisjonen har oppholdt seg i krateret ½ time da det skjer: En høy, hvislende lyd skjærer gjennom luften. En svart sprut står høyt til værs, som en geysir.

Området ekspedisjonen har vandret over kort tid i forveien, er blitt arena for en utblåsning. Svart lava strømmer ut av et hull som plutselig har oppstått og renner mot ekspedisjonens oppholdssted. Det kalles en "vent" på fagspråket, et rør dypt ned i jordas indre.

Lavaen kommer uhyggelig raskt, og er helt forskjellig fra annen lava – det er derfor den oppfører seg som den gjør. Lavaen er karbonatittisk,det vil si kalklava og er meget flytende, nesten som vann.Vanlig lava flyter langt tregere. Den har en temperatur på "bare" 550 grader, og stivner derfor rimelig kjapt.

Kjøkkenet brenner
Hele dagen er det nokså faste intervaller mellom hver utblåsning som hver varer i rundt 15 minutter. Etter et godt måltid går ekspedisjonen til ro, men noen nattero blir det ikke. Høye rop lyder i nattemørket: Kjøkkenet brenner!

Alle styrter opp. Synet som møter dem, er ikke hyggelig: lava! Skråningen opp mot kraterranden er full av forbrente teltrester, diverse utstyr og annet. Kokkene Paolo og Asmond sitter på kanten og ser fortvilet ut. De er barbente, og Paolo har stygge forbrenninger på den ene foten. De hadde våknet i et telt fullt av røyk og flammer.

Etter denne opplevelsen blir det satt ut vaktposter om natten. Ekspedisjonen akter ikke å bli tatt på senga en gang til. Og alarmfløyten går titt og ofte. Vulkaner er særdeles uforutsigbare…

Oppholdet i krateret skulle vart i seks dager men ble nå redusert til bare to. Med tap av vann og proviant samt tiltagende rystelser i selve vulkanen var det bare en ting å gjøre. Og hadde oppturen vært slitsom var det ikke noe mot nedturen! Men ned kommer de, dødsslitne , men med hode og kamera fulle av fantastiske opplevelser – og en enorm respekt for vulkanen Oldoinyo Lengai i Tanzania.

"Vulkanens hemmelighet" ble første gang sendt 4. november 2003. Programmet som sendes i kveld er redigert om, og vi får blant annet se opptak som ikke ble sendt i fjor.


Egenprodusert naturprogram fra NRK Sørlandet
Programansvarlig: Bjørn Haavind, tlf: 90 94 57 32
Prosjektleder Naturredaksjonen: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83