Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. februar 2000 kl 20.30 Farlig nær - en serie om dyr og mennesker: Bjørnefeber

Farlig nær en serie om dyr og mennesker

NRK1 søndag 13. februar kl 20.30
Farlig nær - en serie om dyr og mennesker(5:6): Bjørnefeber

I Alaskas villmark

For mange mennesker er den farlige villmarken i Alaska et skritt fra paradis. En av dem er proff-fotografen Tony Dawson. Drevet av litenskapen til naturen flyr han i sitt lille Piperfly tvers over \"det siste grenseland\" for å komme nært innpå og feste til filmen fascinerende bilder av grizzlybjørner, amerikanske elger, reinsdyr og polarbjørner. I det femte programmet i naturserien \"Farlig nær\" får vi også se at et uventet møte med bamse brakar kan bli svært så dramatisk.

Uten radar og radiokontakt med omverdenen og fri som fuglen svever den erfarne fotografen og piloten over fjellandet med forrevne formasjoner. Han følger konturene av de snøkledde fjelltoppene som rammer inn den vakre, høstfargede villmarken. Tony har to uker på seg til å fange opp de spektakulære motivene, før fargene blekner og vinteren legger sitt hvite teppe over det fantastiske landskapet.

I Katmai lader 2000 grizzlybjørner opp til vinteren. Noen av dem veier mer enn åtte mann. Som mennesker liker heller ikke bjørner at fremmede trenger seg innpå deres private område. Men Tony tar ingen sjanser. Han har, gjennom lang erfaring, lært hvordan han skal komme innpå dyrene på nært, ment trygt hold. Normalt angriper bjørnen ikke mennesker, men den kan være svært farlig, særlig hvis noen truer avkommet.

Tony lander også i Denali nasjonalpark som er omkranset av Nord- Amerikas høyeste fjell, Mount Mc Kinley. Der blir den amerikanske elgen behørig fotografert. Også her må villmarksfotografen gå varsomt fram. Elgen blir betraktet som et farligere dyr enn bjørnen og kan trampe folk til døde.

I naturdokumentarer får vi ellers se at det ikke lønner seg å la middagsoppvasken stå til neste dag. Særlig ikke hvis det lusker sultne polarbjørner rundt veggene...

Om serien
Farlig nær er BBCs nye, fascinerende serie om ville dyr og mennesker, der vi reiser verden rundt for å møte naturens mørke side. Fra korallrevene i Australia til den afrikanske bushen, fra villmarken i Alaska til jungelen i Assam har fjernsynsteamet fanget inn nervepirrende scener mellom ville dyr og mennesker.

NRK1 søndag kl 20.30

Billedtekst
1. Naturfotografen Tony Dawson har 50.000 bilder i sitt arkiv. Flesteparten er av grizzlybjørner i villmarken i Alaska.

2. Et uventet møtet med grizzlybjørnen kan bli en dramatisk kamp på liv og død.

3. I Alaskas villmark lever en halv million amerikanske reinsdyr.

Britisk naturserie i seks deler fra BBC i samarbeid med NRK
Norsk kommentar: Hanne Cecilie Aass
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets Informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123