Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. mars 1999 kl 19.45 "Mekti va ordan ..."

\"Mekti va ordan ...\" (ttv)


NRK1 onsdag 31. mars kl 19.45
\"Mekti va ordan...\"

Portrett av dikteren Arvid Hanssen

\"Mekti va ordan...\" Tittelen på programmet om Arvid Hanssen er en linje fra hans eget dikt \"Minnegudstjænest\". Her skildrer han stemningen i kirken idet kystfolket har tatt farvel med dem som ble igjen på havet.
Arvid Hanssen selv gikk bort sommeren 1998, i en alder av 66 år.
Han var en stor musikkelsker og likte å lytte til all slags musikk. En rekke komponister har skrevet musikk til hans dikt. \"Kom sommarvind\" og \"Nordavindsvalsen\" er to av de mest kjente.
Tove Karoline Knutsen var en av dem som fant tonen, og vi møter henne i dette programmet sammen med flere kunstnere som sto Arvid Hanssen nær, blant andre Arthur Arntzen, Lars Andreas Larssen, Tore Skoglund og Kari Bremnes.

Småkårsfolkets dikter
Arvid Hanssen var en mester i å skildre småkårsfolkets liv og virke, både gjennom dikt og romaner. Han fikk utgitt til sammen 35 bøker i løpet av sine forfatterår.
Best kjent er kanskje romanen \"Søsken på Guds jord\", som ble filmatisert i 1983. Han fikk en rekke priser for sine bøker og sitt språk, og i 1990 ble hans roman \"Fader Armod\" nominert til Nordisk Råds
Litteraturpris.

Startet som journalist
Arvid Hanssen var et skrivende menneske hele livet. Han startet som journalist i lokalpressen i begynnelsen av femtitallet, og var også redaktør i avisa \"Senjens Blad\" i noen år.
I 1972 debuterte han med boka \"Han Johannes og eg\".
I programmet treffer vi hans eneste søster, Olaug, som forteller om oppveksten på Senja, og om poliomyelitten som rammet broren så hardt i unge år.
Vi møter også presten Ingun Fossland som har skrevet teologisk hovedfagsoppgave om den sterke gudstroen i Arvid Hanssens diktning.
NRK1 onsdag kl 19.45

Bilde (via Scanpix/Data-tv/internett)
Den nordnorske dikteren Arvid Hanssen (Foto: Hans Kristian Eriksen)

Egenprodusert portrettprogram
Ved Stein Åge Isaksen
Fra NRK Troms
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83