Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 18. oktober 1999 kl 21.05 Folkets århundre: Fjernsynets makt

Folkets århundre: Fjernsynets makt (ttv)

NRK2 mandag 18. oktober kl 21.05
Folkets århundre (19:26) Fjernsynets makt

En ny medieverden


Vi er kommet til 1963 i BBCs serie om vårt begivenhetsrike århundre. I norske byer står folk tett utenfor tv-butikkene for å følge prøvesendingene i NRK. I USA er tv allerede blitt det mest dominerende massemedium.
Hvor viktig fjernsynet var blitt for de politiske prosesser i USA, fikk man et godt eksempel på under den avsluttende valgkampduellen mellom Nixon og Kennedy.
De to jevnbyrdige politikerne hadde 50 prosent hver av befolkningen med seg før duellen. I løpet av tv-programmet svingte opinionen i Kennedys favør.
Verden hadde fått en ny politikertype. En som kunne smile på rett sted, som kunne formulere seg kort og slående, og som hadde såkalt karisma.
Men tv var også blitt et medium for forretningsfolk, terrorister og mannen i gata. Millioner fulgte med avsky blodbadet under de olympiske leker i München. Og seere over hele verden fikk se i detalj hvordan president Kennedy ble skutt og drept i Dallas. Motkrefter finner man blant fanatikere i enkelte delstater.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK1 mandag kl 20.05

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123