Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. juli 2002 kl 19.30 Rundt neste sving: Eide

Steinbygd i særklasse

Andreas Lunnan er på farten igjen også denne sommeren. (Foto: Erik Bull, NRK)
Andreas Lunnan er på farten igjen også denne sommeren. (Foto: Erik Bull, NRK)
Eide er den dominerende steinbygda i landet. Her brytes det fjell inne i berget, her smelles det daglig av store salver i to digre dagbrudd, og i en rekke andre bedrifter bearbeides steinmaterialer til bruk i talløse ulike sammenhenger. Bortimot et par hundre av kommunens innbyggere har direkte tilknytning til denne industrien, som har tradisjoner langt bakover i tiden.

Når reporter Andreas Lunnan kommer til bygds, bærer det inn i fjellet, og da må den gule scooteren parkeres utenfor tunnelåpningen. Fra marmoråren i Naas-gruvene kommer både altertavle, prekestol og døpefont til det nye kapellet på Gaustad nord i kommunen. Fra fjellet på Visnes skipes kalksteinen direkte på kjøl når den framtes til videreforedling.

I strandkanten nedenfor kommunesenteret driver Willy og Per Einar sine steinbedrifter vegg i vegg. De er konkurrenter innenfor samme virksomhet, men også kolleger og samarbeidspartnere.

Grønn omsorg
I Eriklia tilbyr Linda ”grønn omsorg”, og mange ungdommer vil gjerne ta del i de mange aktivitetene som skjer der på gården.

Ved vestre ende av Atlanterhavsvegen, i området ved Strømsholmen, samles undervannsfolket seg til fantastiske opplevelser i særdeles klart vann med spennende vegetasjon. På Lyngstad møter vi bunadsfolk på grasvollen. Leikarringen fra Eide er viden kjent for sine kunster.

- Vi skal også oppsøke Kari prest, forteller Lunnan mens han etterfyller noen tigre på den gule tanken. – Jeg er ganske så sikker på at nettopp Kari er den mest populære personen i hele bygda, og slikt har jo sine grunner…

Om serien
Andreas Lunnan, Tore Skoglund og Dag Lindebjerg skal hver for seg legge ut på sine årlige sommerturer for å glede seerne med programmer fra vårt vakre land. I år har Andreas Lunnan valgt å utforske nordvestlandet, først og fremst Nordmøre, på sin gule scooter.

Neste tirsdag melder Lunnan seg fra økokommunen på Nordmøre, Tingvoll. Serien avsluttes 6. august med besøk i Todalen, der vi finner Europas minst forurensede område, Kårvatn.

Serie fra NRK Program riks, TV Tyholt
Programleder: Andreas Lunnan
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 /95 10 02 99

Bilde
1 Andreas Lunnan er på farten igjen også denne sommeren. (Foto: Erik Bull, NRK)
2 Rallargubbene Iver K. Eide og Odd Arne Halaas i Naas-gruvene i Eide. (Foto: Andreas Lunnan, NRK)
3 Ida, Markus og Selma med geitene Bambi og Snøkvit i Eriklia gård. (Foto: Andreas Lunnan, NRK)