Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 14. juli 2007 kl 20.05 Edel vare

Den gode samtalen

Claus Wiese ledet det populære talk showet
Claus Wiese ledet det populære talk showet "Wiese". (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
God underholdning kan utmerket vel bestå i å overvære en samtale mellom andre mennesker. Noen av de største internasjonale tv-stjernene er nettopp talkshow-verter, og i Norge samler samtalebaserte programmer store seerskarer. Kveldens "Edel vare" hyller denne programgenren.

Samtalerelaterte underholdningsprogrammer kom første gang på norske skjermer på 1960-tallet. Programmene ble frontet av en spennende og karismatisk programleder, og samtalen dreide seg om interessante, vidtfavnende, aktuelle eller spennende temaer. Ofte var gjesten eller gjestene kjente personer.

I norsk sammenheng er Rolf Kirkvaag pioneren med programmet "Ad lib". Senere kom en av landets virkelig store kulturpersonligheter - Erik Bye. Bye ledet en rekke programmer med forskjellige titler, der fellesnevneren var at han samlet spennende folk til gode samtaler.

Ny stil på 1980-tallet
Programformen utviklet seg hele tiden, og på 1980-tallet kunne man ane en litt nyere stil. På midten av tiåret gjorde Dan Børge Akerø et kunstgrep da han førte den norske stilen mer opp mot det amerikanske "talkshow". Senere har flere andre, kjente programledere videreutviklet det til sine egne varianter, blant dem Petter Nomes "Rondo" og Claus Wieses "Wiese".

Det blir med andre ord et sveip gjennom denne genrens 40 år med utvikling og høydepunkter.


Om serien
"Edel vare" er en passende betegnelse på denne serien. Her blir det galskap med Kirkvaag, Lystad og Mjøen og Team Antonsen, skarpsindig satire med Otto Jespersen og Nytt på nytt, musikalsk moro med Dizzie Tunes og Kontrapunkt, talkshow med Erik Bye og Dan Børge Akerø og gapskratt med Kvinner på randen og Schøyen og Holmen – blant mye annet.

Programleder er alltid Andreas Diesen.

Programmet er sendt tidligere.


Underholdningskavalkade fra NRK, Underholdningsavdelingen
Programleder: Andreas Diesen
Prosjektleder: Bente Bull
Pressekontakt Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),