Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 10. desember 2000 kl 19.30 Spillerom: Folk og dans i sentrum

Spillerom: Folk og dans i sentrum


NRK2 søndag 10. desember kl 19.30
Spillerom - folk og dans i sentrum

Honndalstausene på Cosmopolite

De sju jentene i Honndalstausene er blitt voksne damer, og har fremdeles både saft og kraft i understrenger og musikalsk skapervilje. Tausene byr i kveld opp til dans på Cosmopolite, et av hovedstadens multikulturelle samlingssteder.

De sju jentene er unge venninner som startet for moro skyld i improvisert samspill i 1983. På rekordtid fikk folkemusikkmiljøet nye kjæledegger. Første kapittel ble avsluttet med den jentefriske plata \"Honndalstausene\" i 1988. Resultatet ble Spellemann- nominasjon, heder og pokaler av gjeveste slag på kappleik og stevner. Så ble det flere år med dansespill, konserter, radio og fjernsyn i inn- og utland.

Strengeleik
Honndalstausene satte farge og særpreg på ny norsk folkemusikk. I 1992 kom den neste musikalske folkegaven. Tausene var blitt unge kvinner, og feiret med plata \"Strengeleik\". De deltok med olympisk felespill på Lillehammer i 1994, og etter det var tausene tause. Bare av og til dukket de opp på en scene og dro en låt, som for å minne om at det kan lønne seg å vente på noe godt. I år kom CD-albumet \"Frie former\".

Kvinnelige spelemenn preger slåttevalget. Alle de sju Honndalstausene har felespillende kvinner i slekten. Slåttene er finpusset, oppfrisket og nyarrangert til bruk i et nytt årtusen. Honndalstausene står for nyskaping, saftig appell og flørting med tradisjonen - umiskjennelig særpreg og elegant feminin touch.

Nordfjordtauser
TauseCompagniet er Norges største kvinne- spelemannslag og en ny generasjon nordfjord-tauser. Disse dukker også opp på Cosmopolite i kveld. Det er på tide å lytte, og kaste seg ut i dansen!

NRK2 søndag kl 19.30

Egenproduksjon fra Kulturavdelingen
Programleder Knut Borge
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)
http://www3.nrk.no/kanal/nrk2/spillerom/

Bilder (to motiver)
Honndalstausene setter tradisjon og spilleglede i høysetet. (Foto: Bård Gudim)