Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 9. juni 2008 kl 20.10 En reise i vannets historie: Av vann er du kommet

Vann og religion

Folk strømmer til den hellige kilden i Lourdes i Frankrike. (Foto: Anders Leines).
Folk strømmer til den hellige kilden i Lourdes i Frankrike. (Foto: Anders Leines).
Hvorfor har vannet fått en så stor betydning i de ulike religionene?

Hvorfor døper nordmenn sine barn akkurat i vann? Hvorfor kaster hinduene aske fra likene i vann? Hvorfor reiser fire millioner syke mennesker hvert år til en hellig kilde i den lille franske byen Lourdes? Dette er tema for det tredje programmet i dokumentarserien "En reise i vannets historie".

I Midtøsten følger vi fotefarene til israelittene fra Jordan til Jeriko, en av de første organiserte bosetninger i verden som ble bygd rundt en vannkilde. Ellers diskuterer man betydningen av vann i den islamske religionen.

Vi får også se scener fra Indias hellige elv Ganges og bilder av de enorme likbålene på trappene ved elvekanten i den hellige byen Varanasi. Reisen går videre til et av kristenhetens viktigste pilegrimssteder der hellig vann står i fokus.

Badets historie
Vi får også et innblikk i badets historie, fra romernes tid hvor badene var sentre for løssluppenhet og promiskuitet til moderne vannterapi i Tyskland. Bilder blir også vist fra et bemerkelsesverdig bad konstruert av Harappasivilisasjonen ved Indus-elven for 5000 år siden, i det som nå er Pakistan.

Om serien
"En reise i vannets historie" er en storslått dokumentar om vannets rolle i historien. Serien består av fire programmer og har originale innslag fra rundt 20 land over hele verden. Filmen gir en solid, bred og original fremstilling av vannets verdenshistoriske rolle. Seere i over 100 land har sett serien som blant annet er solgt til National Geographic og Discovery Channel.

Serien er laget i samarbeid mellom NRK Hordaland og Universitetet i Bergen. Universitetet i Bergen har nylig gitt ut en video/dvd-versjon på åtte språk. (kinesisk, japansk, arabisk, fransk, spansk, portugisisk, engelsk, arabisk og norsk) som brukes i universitets- og høyskoleundervisning rundt om i verden.

Programleder og manusforfatter Terje Tvedt har mottatt flere priser for sitt arbeid med serien som vant hovedprisen ved en dokumentarfilmfestival i Paris i 1999 i konkurranse med 400 andre filmer.

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentarserie i fire deler fra NRK Hordaland
Samarbeidsprosjekt med Universitetet i Bergen
Regissør og prosjektleder: Terje Dale
Manusforfatter og programleder: Terje Tvedt
Foto: Anders Leines
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53