Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. november 1999 kl 19.35 Schrödinger spesial

Schrödinger spesial

NRK1 tirsdag 30. november kl 19.35
Schrödinger spesial

Andre pattedyr kan også le

Vi har alltid trodd at latter er en menneskelig egenskap som skiller oss fra andre pattedyr. Nå har en serie med bisarre eksperimenter snudd opp ned på denne oppfatningen. Forskere mener at latter er en førspråklig form for kommunikasjon og et instinkt, og det er en kommunikasjonsform som også andre pattedyr gjør bruk av.
I kveldens spesialutgave av Schrödingers katt møter vi forskerne i en BBC-dokumentar.
Ved Bowling Green State Universitetet i USA får man rotter til å le ved å kile og leke med dem. Rottelatteren vil vi normalt ikke kunne høre, fordi den ligger på frekvenser som er for høye til at våre ører kan oppfatte dem. Med spesielt elektronisk utstyr er det imidlertid blitt mulig å høre latteren. Og det er liten tvil, rottene leker og ler!
Ved universitetet i Maryland studerer professor Robert Provine strukturen på menneskets latter. Han har også undersøkt hva det er vi ler av. Provine mener at til daglig er ikke latter først og fremst knyttet til vitser og morsomme historier, men at latter er et instrument som brukes i samvær med andre for å skape kontakt.
Som andre instinkter skulle evnen til å le høre til i den primitive delen av hjernen som vi har felles med andre dyr. Denne oppfatningen ble sterkt svekket da en nevrokirurg i Los Angeles rent tilfeldig fikk en kvinne til å le ved å stimulere deler av hjernen hennes elektrisk. Området som ble stimulert, var en høyt utviklet del av hjernen, som blant annet kontrollerer avanserte ferdigheter som tale og språk. Det er noe vi ikke har til felles med andre dyr, så nå prøver forskerne å forstå de mer avanserte årsakene til at vi ler.
Latter og lek er uløselig knyttet sammen, og for barn er leken svært viktig. Den lærer dem den sosiale selvkontroll og sosiale adferd de trenger når de vokser opp. Derfor er det mange fagfolk som ser med bekymring på at barns muligheter til å leke blir innskrenket på mange vis.

NRK1 tirsdag kl 19.35

Fra forskningsredaksjonen NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Eiliv Flakne
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123