Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 24. mars 2001 kl 22.25 Fakta på lørdag: På isbjørnjakt med inuitter og millionærer

Fakta på lørdag: På isbjørnjakt med inui


NRK1 lørdag 24. mars kl 22.25
Fakta på lørdag: På isbjørnjakt med inuitter og millionærer

Selger tradisjonelle jaktrettigheter

De har fanget isbjørn i Nord-Canada i generasjoner, eskimofolket vi møter i kveldens Fakta på lørdag. Nå tyr inuittene til mer moderne måter å livnære seg på. De selger sine jaktrettigheter for om lag 25.000 dollar til velstående jegere og eventyrere fra andre deler av verden. For første gang har et tv-team fått tillatelse til å følge jegere og millionærer på isbjørnssafari i en av verdens mest spektakulære omgivelser.

Den kanadiske dokumentarfilmen er en hyllest til de kraftfulle isbjørnene, samtidig som den handler om de avgjørelser urbefolkningen er tvunget til å ta for å overleve i en verden i forandring. Ifølge inuittene er det et spesielt bånd mellom mennesker og dyr, basert på forestillinger om at dyr er menneskene moralsk og intellektuelt overlegne. Av medynk med menneskene lar dyrene seg fange . De må også overtales og blidgjøres blant annet gjennom magiske handlinger.

25.000 dollar for jaktrettigheter
Fremdeles er isbjørnjakt hovedinntekten til de omlag 21.000 inuittene som bor i nordområdene av Canada. Men i noen samfunn er det ikke kjøttet som holder folket i live, men pengene de får ved å selge sin rett til å jakte på de svære skapningene ute på den arktiske isen. I dokumentaren følger vi Randy Turpin, en velstående eventyrer som har betalt over 25.000 dollar for rettighetene til å jakte på en bjørn, og Nathaniel Kalluk, den lokale ledsageren.

I løpet av turen på isen vil Kalluk formidle videre til Turpin de jaktkunnskapene hans folk har tilegnet seg gjennom generasjoner. Turpin på sin side vil lære å sette pris på polarområdene og respektere det dyret hans eventyrlyst driver ham til å drepe.

NRK1 lørdag kl 22.25

Kanadisk dokumentar
Originaltittel: Polar Bear Safari
Regi: Josh Freed og Miro Cernetic
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilder
I kveldens Fakta på lørdag får vi bli med på isbjørnsafari i en av verdens mest spektakulære omgivelser, i det nordlige Canada. (Foto: Galafilm).

Velstående eventyrere og jegere kjøper retten til å jakte på isbjørn i Nord-Canada. (Foto: Galafilm).

Jaktmillionærene blir ledsaget av det tradisjonelle jaktfolket, inuittene. (Foto: Galafilm).