Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. februar 2003 kl 18.30 Ansur

Viktor innvies i skoleringen

Skolens nye musikklærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), driver en klubb der han rekrutterer utvalgte elever til noe hemmelig og sprer et mystisk budskap. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Skolens nye musikklærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), driver en klubb der han rekrutterer utvalgte elever til noe hemmelig og sprer et mystisk budskap. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
I kveldens episode av "Ansur" opptas Viktor i skoleringen med en storslått seremoni. Samtidig blir Viktor mer og skeptisk til Peter som han skjønner er svært interessert i farfars hus. Denne gangen reiser Viktor tilbake til 2. verdenskrig i Norge.

I forrige episode så vi at Truls, kameraten til Viktor, fant ut at Peter har vært siktet for underslag som predikant under navnet Holger Larsen. Og Viktor spiller et dobbeltspill for å komme til bunns i hvem denne Peter egentlig er. Samtidig er Evy, som Viktor lenge har hatt et godt øye til, plutselig blitt interessert i ham, men nå er Viktor forelsket i Maria. Hun er blitt truet på livet fordi moren hennes er palestinsk og har hatt noe med PLO å gjøre.
Det nærmer seg år 2000, og Viktor strever fortsatt med foredraget om norsk historie som han skal holde på skolen.

Om serien
Hovedpersonen i serien er 14 år gamle Viktor, som spilles av Arne Haakenaasen Dahl. Viktor bor sammen med mor (Marianne Krogness) og lillebror Johannes (Sindre Lunde Holbek). Far er borte - han skal visst være i Burma. Viktor hadde en farfar med helt spesielle evner, og mor er redd for at sønnen kan ha arvet dem. Viktor får derfor ikke lov til å gå inn i farfarens hus som har stått avlåst siden han døde.

Viktor har også to gode venner: Kameraten Truls (Vegar Mikalsen) som er mer opptatt av detektiver enn av jenter, og Maria (Siri Anne Nilsen).

Handlingen i "Ansur" veksler mellom nåtid og fortid. Det begynner en ny lærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), på skolen til Viktor. Læreren er en Rottefangeren fra Hameln-type - en forfører som lokker noen av elevene med på skumle ting. Han starter en skolering hvor spesielt utvalgte elever, deriblant Viktor, får være med. Viktor blir først fascinert, men han avslører etter hvert læreren som en skurk og historieforfalsker.

Dramaserie i sju deler fra NRK Fjernsynet, Barne- og ungdomsavdelingen
Manuskript: Terje Nordby
Regi: Tone C. Rønning
Prosjektleder: Chris Foss
Med bl.a. Arne Haakenaasen Dahl, Marianne Krogness, Jørgen S. Langhelle
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53