Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. oktober 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)


NRK1 søndag 29. oktober kl 18.30
Newton

Helikopter og raketter

I kveldens \"Newton\" avlegger programleder Ole et besøk på Rygge flystasjon. Han får være med på en flytur i helikopter, mens Felix prøver å fly ved hjelp av sine egne armer. Vi får også vite hvordan astronautene klarer å lande på månen.

Vet du at et fly og et helikopter flyr etter helt ulike prinsipper? På Rygge flystasjon får Ole bli med helikopterpilot Line Svingen på flytur. Hun forklarer hvordan helikopteret holder seg i lufta og hva som skiller et helikopter fra et fly.

Felix mener at han også kan lette og holde seg i lufta som et helikopter. Han finner en karusell og to personer som snurrer ham rundt i en fart. Armene er strukket ut, som rotorene på et helikopter. Bare farten er stor nok, bør han i prinsippet kunne lette. Greier han det?

Måneraketter
Astronauter kan ikke bare styre raketten mot månen og lande. Både jorda og månen beveger seg i forhold til hverandre, så hvis kursen stakes ut på forhånd, er månen et annet sted når raketten kommer fram. Derfor kreves det enorme beregninger før astronautene kan lande. Dessuten må motorene på rakettene slås av når de er kommet i rett bane. Astronautene forlater hovedraketten i en liten kapsel som de lander med på månen. Hvordan kommer de seg hjem igjen?

Øret er et fint redskap som sørger for at vi hører. Hvordan hører vi? Dette skal vi også få vite mer om i kveldens program.

NRK1 søndag kl 18.30

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder og forteller: Ole André Sivertsen
Prosjektleder: Kirsti Asskildt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)

Bilde
Programleder Ole André Sivertsen, her med Newtons fine, nye T-skjorte. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)